• Početna>
  • Vesti>

Vlajić o pozivu Todosijeviću na izdržavanje kazne: Nisu iscrpljena sva pravna sredstva

Foto: TV Puls, printscreen

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću, stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, potvrdio je Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić.

Vlajić ističe da još nisu iscrpljena sva pravna sredstva za odbranu Todosijevića.

U izjavi za Radio Kosovska Mitrovica, Vlajić kaže da je tu reč o vanrednim pravnim sredstvima i da će podneti zahtev za zaštitu zakonitosti koji je podnet i prošli put i koji je Vrhovni sud tada usvojio kao osnovan.

Dodaje da su njegova očekivanja da će i ovog puta, odluka viših sudskih instanci biti istovetna jer kako je podvukao, za verbalni delikt se ne u zatvor, pošto to ne spada u kategoriju krivičnih dela.

Inače, Todosijeviću je poziv za izdržavanje kazne uručen sedam dana pre nego što mu je dostavljena presuda.

Na ovu vest odreagovali su iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštenjem u kome se kaže da je nečuveno da se poziv na izdržavanje kazne bilo kome uručuje bez prethodno uručene pisane presude.

“To nedvosmisleno dokazuje da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem protiv Todosijevića vodi politički i montiran proces, koji ima za cilj da se Srbima na Kosovu i Metohiji sudi za verbalni delikt, da im se zabranjuje sloboda mišljenja i govora. U prilog tome svedoči činjenica da je o presudi Todosijević saznao iz prištinskih medija, što dodatno potkrepljuje tvrdnju da je žrtva političkog progona“, kažu iz Kancelarije.

I u Srpskoj listi smatraju da je reč o nezakonitoj presudi , te da je “na tlu Evrope, srpski domaćin i dokazani rodoljub Ivan Todosijević – prvi čovek koji je osuđen za verbalni delikt, pred očima čitave međunarodne zajednice”.

Podsetimo, Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini osudilo je Ivana Todosijevića 19. oktobra prošle godine, na godinu dana zatvora zbog, kako su naveli, podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Osnovni sud u Prištini proglasio ga je u decembru krivim, navodeći da je u vremenskom razdoblju dok je bio ministar za lokalnu samoupravu kosovske vlade, „podstrekivao i javno širio mržnju, razdor i netrpeljivost između naroda, entičkih i rasnih grupa“.

Ivan Todosijević osuđen je 2019. na dve godine zatvora, zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je, između ostalog, rekao da je „Račak fabrikovan“.

U međuvremenu je u drugostepenom postupku Apelacioni sud sredinom 2020, potvrdio presudu Osnovnog suda, a potom ju je Vrhovni sud poništio i suđenje je vraćeno na početak.

Prvo ročište na ponovljenom suđenju održano je krajem prošlog jula meseca u Osnovnom sudu u Prištini.

Neposredno nakon izjave zbog koje je završio na sudu, Ivan Todosijević je smenjen sa pozicije ministra u kosovskoj vladi.

U međuvremenu, nastavio je da obavlja funkciju predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, a na istoj poziciji je i danas.

Comments

Pročitaj još