• Početna>
  • Vesti>

SL: Mnogo primera kontinuiranog institucionalnog nasilja – razloga za neučestvovanje na izborima

Srpska lista je u saopštenju koje je dostavila medijima obrazložila još jednom odluku stranke da ne učestvuje na izborima.

Ističu da je to posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Kurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava na tlu Evrope u 21. veku, a pre svega neispunjenje naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Kosova i Metohije.

“U prethodne dve godine Srbima na Kosovu i Metohiji antisrpski režim Aljbina Kurtija je onemogućio pravo glasa na izborima i referendumu, zabranio vakcinaciju protiv korona virusa i onemogućio dostavljanje lekova i sanitetskog materijala, hapsio, proganjao i optuživao viđene Srbe bez ikakvih dokaza, a iako postoji dogovor u Briselu, onemogućio upotrebu KM tablica na Kosovu i Metohiji pod pretnjom silom i na taj način oduzeo srpskom narodu pravo na slobodu kretanja.

Kaznene horde kosovskih specijalaca su oduzele zemlju srpskim domaćinima u Zubinom Potoku i Leposaviću i izgradili protivpravno baze u ovim opštinama, te svakodnevno maltretiraju srpski narod i pucaju u Srbe, uz aplauze Kurtijevog ministra Svečle.

Podsećamo Aljbina Kurtija da je od početka godine iz službenog vatrenog oružja pripadnika KBS pucano na srpsku decu, Stefana i Miloša u Štrpcu, a na Bistričkom mostu pucano sa leđa u Miljana Delevića.

Incidenti u kojima stradaju Srbi, njihova imovina i skrnavi imovina Srpske pravoslavne crkve su gotovo svakodnevni i za to po pravilu nema uhapšenih, a u slučaju gde i budu uhapšeni, kao u Štrpcu, napadači se ne optuže za pokušaj ubistva nego za izazivanje opšte opasnosti.

Naravno, “demokratski režim” Aljbina Kurtija nastoji da Srbima oduzme i pravo na slobodu govora, zato je Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog izgovorene reči, a oni koji svakodnevno Srbe nazivaju najpogrdnijim imenima ne budu ni pozvani na informativni razgovor. Da stvar bude još gora, gospodinu Todosijeviću je poziv za izdržavanje kazne stigao, a presuda za šta je osuđen još uvek nije!?

Treba naglasiti da je svoj odnos prema srpskom narodu Aljbin Kurti pokazao i imenovanjem sebi lojalnih Srba poput Nenada Rašića za ministra iako nema nikakvu podršku građana, niti jednog poslanika u Skupštini u Prištini, kao i odbijanjem da poštuje odluku Ustavnog suda po pitanju povratka zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Imajući sve navedeno Srpska lista je, u skladu sa stavovima građana koje zastupamo godinama unazad, donela odluku da ne učestvuje na ovim izborima. Nepoverenje koje Srbi osećaju prema Kurtiju je njegovim poslednjim potezima zabetonirano”, saopštila je srpska lista.

Napominju da je zvanični Beograd oduvek bio konstruktivan partner i opredeljen za očuvanje mira na ovim prostorima te Kurtijeve optužbe na račun zvaničnog Beograda nemaju nikakvo utemeljenje.

Comments

Pročitaj još