Počinje mesec Ramazana

Foto: gazete.firat.edu.tr

Sa zalaskom sunca počinje Ramazan, sveti mesec za vernike muslimanske veroispovesti. Ramazanski post najveća je verska obaveza za sve punoletne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Ako se propusti, obavezno se nadoknađuje.

Večeras počinje Ramazan, sveti mesec posta, molitve, milosti i praštanja, u kojem je otpočela objava Kurana, pre više od 1.400 godina.

To je deveti mesec muslimanske lunarne godine. Kraća je za 10 do 11 dana od sunčeve, pa se tako i mesec posta pomera svake godine.

Tokom Ramazana, odnosno u persijskoj verziji, Ramadana, obavezan je post, jedan od stubova islama.

Cilj je iz Ramazana izaći bolji, zdraviji, sa oproštenim gresima.

U pojedinim delovima sveta, pripremaju se Ramadanski paketi, sa osnovnim namirnicama, i dele kao pomoć onima koji ne mogu da obezbede iftar, večernji obrok, koji svoj puni smisao ima samo ako se podeli sa drugima.

Dobrotvorstvo je veoma važan deo islama i još je značajnije tokom Ramazana kada se Muslimani podsećaju na velikodušnost i povećavaju svoje dobrotvorne aktivnosti.

Posebno se poštuje onaj ko nahrani gladnog. Deo ramazanske tradicije su pitaljke ili ramazanke, posebne lepinje koje pekari prave samo tokom ovog meseca.

Tokom Ramazana obavezan je post, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana.

Posle posta slavi se Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika, ove godine 21. aprila.

Comments

Pročitaj još