Obraćanje Vučića danas u 11h

Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti danas u 11 sati povodom dijaloga o Kosovu i Metohiji u Ohridu.

Aleksandar Vučić će predstaviti detalje plana za implementaciju sporazuma o Kosovu i Metohiji.

U Ohridu je juče održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Postigli smo nekakav dogovor, nekoliko tačaka će postati deo dogovora za obe strane i za Beograd i Prištinu, rekao je Vučić posle maratonskih razgovora.

Ni danas nisam ništa potpisao, istakao je Vučić.

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da se Priština složila da odmah sa evropskim partnerima sprovede aranžmane koji bi doveli do neke  samouprave za srpsku zajednicu.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žosep Borelj rekao je novinarima da su se obe strane posle jako teških razgovora saglasile o aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. 

U okviru aneksa obe strane su se složile da sprovedu sve tačke sprazuma i bez odlaganja, navodi Borelj.

Borelj je naveo da je danas bio cilj da se postigne dogovor o tome kako sprovesti sporazum sa prošlog sastanka u Briselu 27. februara. “Danas je na stolu bilo kako će biti sproveden, šta i do kada treba uraditi, ko i na koji način”.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, optužio je predsednika Srbije Aleksandar Vučića da “beži od potpisivanja sporazuma” sa Prištinom. “Pobegli su od potpisivanja dogovora kao i od aneksa tog dogovora. Mi smo bili spremni da potpišemo i u Briselu i ovde u Ohridu”, istakao je Kurti.

Kurti je naveo da su ustavnost i zakonodavnost osnovni principi sporazuma, kao i da je dogovor o Zajednici srpskih opština postignut ranije.

Comments

Pročitaj još