• Početna>
  • Vesti>

Vučić u Ohridu: Nekakav dogovor smo postigli, formiranje ZSO odmah, detaljnije o svemu sutra u 11h

Foto: RTS

U Ohridu je završen sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Prethodno održani bilateralni susreti. Postigli smo nekakav dogovor, nekoliko tačaka će postati deo dogovora za obe stane i za Beograd i Prištinu, rekao je Vučić posle maratonskim razgovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas bio dan gde je trebalo da se dogovori implementacioni plan, nekav dogovor smo postigli.

“Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane i za Beograd i za Prištinu”, rekao je Vučić u Ohridu, nakon trilateralnog sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i EU diplomatama Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom .

Važno je da je ključna tačka da će Evropski savet procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će biti verovatno proširen.

U implemetacionom planu stoji da smo primili k znanju činjenicu da će EU to staviti kao deo pregovaračkog procesa, rekao je predsednik.

Veliki je značaj što je kao prioritetana obaveza formiranje ZSO u skladu sa prethodnim sporazumima u okviru dijaloga, kaže Vučić.

Nisam ni danas ništa potpisao, stavio sam do znanja šta su crvene linije, ali je napravljen pomak u konstruktivnoj atmosferi, kaže Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će sutra građanima Srbije predstaviti svaku tačku i objasniti sve ono što se zbivalo u Ohridu.

“Od ponedeljka počeću da primam predstavnike poslaničkih grupa. U mesecima pred nama je ozbiljan posao“, kaže Vučić.

Predsednik Srbije naveo je kako može reći da ima “zrno zadovoljstva”.

Uprkos brojnim nesglasanjima, imali smo pristojan i konstruktivan razgovor, rekao je Vučić novinarima u Ohridu.

Na putu smo koji je dugačak i koji večeras tek počinje, naveo je Vučić.

Na pitanje da li ima rokova, Vučić je rekao da “imamo da formiramo zajednički monitoring, komisiju kojom će da predsedava EU u roku od 30 dana, odmah da se krene u formiranje ZSO”.

Takođe, kako kaže potrebno je da napravimo deklaraciju o nestalim osobama. Prema njegovim rečima, donatorska konferencija za pet meseci.

“U ovom delu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije“, kaže Vučić.

Posle završenih razgovora u Ohridu, novinari čekaju obraćanje evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Vučić će detaljnije o svemu govoriti sutra u 11h na RTS-u.

Comments

Pročitaj još