Ohrid: Razgovori u Ohridu u toku

Foto: RTS

15:35 – U Ohridu je završen sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Potom je usledio razgovor i sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, a zatim i trilateralni razgovori. Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovara o sporazumu o implementaciji evropskog predloga.

Počeo trilateralni sastanak

U Ohridu je počeo trilateralni sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, sa zvaničnicima EU – visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

10:30 – Sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim evropskim diplomatama Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, u Ohridu je počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Nakon ovog, održan je i odvojeni sastanak posrednika sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Nakon bilateralnih, uslediće zajednički trilateralni sastanak. Na kraju, predviđena je izjava Borelja za medije. Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovara o sporazumu o implementaciji evropskog predloga.

Kako javlja reporter Radija Kosovska Mitrovica, mere bezbednosti u ovom severnomakedonskom gradu su na najvišem nivou.

Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina pozicija Srbije u Ohridu biti teža, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

Vučić je poručio da želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da u Ohridu  neće ništa potpisati.

On je na skupu u Sremskoj Mitrovici odgovorio na to što, kako je rekao, neki kažu “idemo da ga sprečimo da sutra potpiše”.

“Sad vam kažem neću da potpišem ništa i baš ih briga. Mislite da se raduju, ne raduju se, jer se raduju samo nesreći Srbije i radovali bi se da sam rekao nešto drugo. Hoću da razgovram o normalizaciji, da možemo da razgovamo jedni sa drugima”, naglasio je predsednik.

Žozep Borelj je istakao uoči sastanka da je vreme za dogovor Beograda i Prištine o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa. Poručio je da je vreme da Beograd i Priština “preuzmu odgovornost” i učine korak ka EU.

Kako je saopštila evropska diplomatska služba, Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken su se u telefonskom razgovoru uoči ohridskog dijaloga, saglasili da je sada pravo vreme da se učine značajni koraci u interesu evropske integracije Beograda i Prištine.

Aljbin Kurti rekao je uoči sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu, da ne poriče da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) obavezujući sporazum za Prištinu, ali da to ne treba da bude prioritet.

Kurti je naveo da će razmotriti dosadašnje sporazume, što je, kako kaže,  rekao i na sastanku 18. avgusta u Briselu.

„Još u predlogu koji sam dao 18. avgusta prošle godine kao opšti okvir sporazuma, rekao sam da ćemo imati veoma ozbiljno i iskreno razmatranje do sada postignutih dogovora i da ih moramo sagledati na precizan način.  Prihvatio sam da ti sporazumi, kao nasleđe od mojih prethodnika, predstavljaju sporazume Kosova koji bi morali da se implementiraju“, rekao je Kurti za makedonsku televiziju AlsatM.

Dodao je da ne misli da ZSO treba da  bude prioritet, jer, po njegovom mišljenju, sve sporazume postignute u Briselu od 2011. do 2015. treba tretirati isto.

Naveo je da ne poriče obavezu formiranja ZSO, što je, kako tvrdi, predugovor, ali da s druge strane “ne možemo da stavimo kola ispred konja”.

Comments

Pročitaj još