• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Priština se složila da odmah krene u proces formiranja ZSO; obe strane složile su se da bez odlaganja sprovedu sve tačke sporazuma

Foto: Tanjug, print screen, arhiva

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da se Priština složila da odmah sa evropskim partnerima sprovede aranžmane koji bi doveli do neke  samouprave za srpsku zajednicu.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žosep Borelj rekao je novinarima da su se obe strane posle jako teških razgovora saglasile o aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. 

U okviru aneksa obe strane su se složile da sprovedu sve tačke sprazuma i bez odlaganja, navodi Borelj.

Borelj je naveo da je danas bio cilj da se postigne dogovor o tome kako sprovesti sporazum sa prošlog sastanka u Briselu 27. februara. “Danas je na stolu bilo kako će biti sproveden, šta i do kada treba uraditi, ko i na koji način”.

Posle 12 sati razogvora iamamo sporazum koji treba da sprvedemo, saglasili su se o aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. U okviru aneksa obe strane su se složile da sprovedu sve tačke sprazuma i bez odlaganja, naglasio je Borelj.

Pregovori su bili jako teški, sastajili smo se u različitim formatima. Prema njegovim rečima, radi realizacije člana 7, Priština se složila da odmah “sprovede aranžmane i garancije kako bi se obezbedila neka samouprava za Srbe”.

Istakao je i da su se obe strane složile i o deklaraciji o nestalima, koje je, kako je rekao, hitno pitanje.

Strane se nisu složile o detaljnijem predlogu. Priština nije bila fkleksibilna, a Beograd je izjavio da neće potpisati, pa smo dali nekliko kreativnih predloga što se tičee potpisivanja, naveo je Borelj.

“Aneks i sporazum se smatraju prihvaćenim, a tekst će biti objavljen u saopštenju Službe za spoljne poslove EU”, rekao je šef diplomatije EU.

Comments

Pročitaj još