• Početna>
  • Vesti>

Parastosom u manastiru Gračanica obeležena godišnjica martovskog pogroma

Foto: RTV Gračanica

Parastosom u manastiru Gračanica obeležen je martovski pogrom u Gračanici.

Parastos je služio episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom eparhije.

Parastosu su prisustvovali predstavnice Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić i Malinka Mitrović, predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, predsednik privremenog organa opštine Priština Novak Živić, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, kao i veliki broj sugrađana.

Nakon toga, prisutni su prodefilovali do Doma kulture, gde su položili bele ruže ispred umetničke instalacije “MISSING”, a potom je u Domu kulture otvarena izložba radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2022“.

Tačno u podne počela je Akademija posvećena pogromu.

Na otvaranju izložbe i akademiji učestvuju predstavnici Eparhije raško–prizrenske i kosovsko-metohijske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, predstavnici lokalnih samouprava i Udruženja porodica „Kosmetski stradalnici“, učesnici Likovne kolonije, Ansambl „Venac“, Hor prizrenske bogoslovije, glumac Narodnog pozorišta Priština Nebojša Đorđević, kao i Škola baleta „Gračanica“.

Organizatori su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Dom kulture „Gračanica“, Galerija umetnosti Priština-Gračanica, Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska, Udruženje porodica „Kosmetski stradalnici“.

Comments

Pročitaj još