• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Mitrovica na godišnjicu martovskog pogroma: Žrtve koje je srpski narod podneo ostaju večni podsetnik na ovaj zločin

Foto: Radio Mitrovica sever

Polaganjem cveća i paljenjem sveća danas je kod spomen obeležja „Istina“ u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 19 godina od martovskog pogroma nad srpskim stanovnišvom na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

U čast stradalima služen je parastos, uz prisustvo porodica stradalih, predstavnika lokalne samouprave, predstavnika Srpske liste i građana.

Vence su na spomen obeležje položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić, načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Vučina Janković i predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Milan Radojević.

Pomoćnik direktora Kancealrije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić obratio se u ime direktora Petra Petkovića i kazao da su danas okupljeni i da nakon 19 godina od pogroma nad srpskim stanovništvom pamte uništene i okskrnavljene svetinje i tragediju srpskog naroda.

„Ovde smo nakon 19 godina od 17. marta 2004. godine, i time obeležavamo i ne zaboravljamo pogrom koji se desio nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Pamtimo naše uništene i oskrnavljene svetinje, crkve i manastire, freske i ikone, razrušena groblja, ubilački talas rušenja, paleži, pljačke, zatiranja svega što je srpsko na Kosovu i Metohiji. U znak sećanja na nevine žrtve pogroma iz 17. marta 2004. godine, u znak sećanja na tragediju srpskog stanovništva, ovde smo i pred opomenom svakolikog i svakovrsnog dostojanstva i prava na život i identitet. Uklesana imena na ovoj ploči, imena tragično nastradalih Borivoja Spasojevića i tada majke dvoje maloletne dece Jane Tučev, ali i poginulih, Nenada Vesića iz Lipljana, Dobrivoja i Borka Stolića iz Drajkovca, Bobana Perića iz Kusca, Dragana Nedeljkovića iz Prizrena, imena su opomene svima onima koji bi pokušali da promene i relativizuju istinu pogroma izvršenog 17. marta 2004. godine” rekao je Tajić.

Tajić je podsetio da se sve desilo pod budnim okom međunarodne zajednice, koja je bila dužna da zaštiri srpski narod.

“Istina je da se sve dešavalo u periodu mira uprkos garancijama i pripadnicima međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, koji su bili dužni da zaštite srpski narod. Istina je da je ubijeno 19 osoba, proterano iz svojih domova preko 4.000 Srba, etnički očišćeno šest gradova i deset sela, spaljeno 935 srpskih kuća, uništeno 35 crkava i manastira, od kojih 18 spomenika od posebnog značaja. Istina je da je 17. mart jednoj strani podario aboliciju od svake odgovornosti, dozovlu da nekažnjeno ubijaju, pale i proteruju, a drugoj samo patnju i bol“ naveo je Tajić.

Kako je istakao pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Tajić, najviše boli činjenica što je martovski pogrom ostao datum bez posledica, bez kažnjenih i procesuiranih za taj zločin.

„Žrtve koje je srpski narod podneo ostaju večni podsetnik na ovaj zločin. Čelnici međunarodne misije na Kosovu i Metohiji su nakon pogroma menjali izjave o načinu nastanka i uzrocima istine. Pogrom su okarakterisali kao seriju akcija, zatim kao organizovanu akciju, ali i kao spontanu reakciju. Istovremeno, pokrenuta je serija političkih događaja poput izveštaja i opservacija zapadnih zvaničnika, da je nerešen status bio jedan od ključnih pokretača nemira, što je četiri godine kasnije korišćeno kao jedno od objašnjena za jednostrano proglašenje nezavisnosti“ rekao je Tajić.

Tajić je istakao da u vremenu nakon pogroma i današnjim danom, svedočimo situaciji na Kosovu i Metohiji, ukazujući na niz etnički motivisanih incidenata usmerenih ka srpskom narodu, hapšenjima, uzurpiranjem imovine, paljenju srpskih crkava, manastira, pravoslavnih grobalja, i svedočimo ukazujući na strah dece, koji ih prati na putu do vrtića ili škole, svedočimo ukazujući na pokušaj potpunog obespravljenja i ekonomskog uništenja bilo čega što ima veze sa srpskom državom, ukazujući na nastavak progona i proterivanje srpskog življa sa Kosova i Metohije drugim sredstvima prisutnim i 19 godina nakon martovskog pogroma, kao deo srpske svakodnevnice i života na Kosovu i Metohiji.

„Odgovor i ključna poruka danas je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, više puta jasno ponovljena, da je zaštita srpskog naroda i njihovog života na Kosovu i Metohiji od apsolutnog prioriteta za državu Srbiju, šta god bilo i kako god bilo. Izbegličkih kolona neće biti, sačuvaćemo naš narod na Kosovu i Metohiji“ poričio je Tajić.

Kako je Tajić naveo, današnjim okupljanjem pokazauju da je uprkos svim pretnjama i pritiscima srpski narod preživeo i da sveću srpskog postojanja i opstanka na Kosovu i Metohiji, čak ni, kako je rekao, takvi krvavi, besramni i besprimerni zločini nisu ugasili.

„Da pokažemo da smo zajedno opredeljeni za mir i napredak sredine u kojoj živimo, a kao takvi sušta suportnost onima koji su želeli da nas nema, i da na taj način, na toj osnovi, postavljamo temelje našeg daljeg opstanka. Imajući u vidu neizmernu hrabrost žitelja ovog kraja, da se ostane na svojim ognjištima i želje porodica nastradalih, da se ne zaboravljajući prošlost gleda u budućnost, svi naši napori i u buduće biće usmereni ka rešavanju problema opstanka i našeg postojanja na Kosovu i Metohiji“ rekao je on.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić poručio je prisutnima da Kosovska Mitrovica pamti, ne zaboravlja i odaje počast stradalima i dodao da se i nakon 19 godina, postavlja pitanje ko je i kako organizovao pogrom srpskog naroda.

„Mart je mesec bola, tuge i sećanja za srpski narod na prostoru Kosova i Metohije, i nećemo dozvoliti da se takve stvari u budućnosti dešavaju. Zaista jeste težak period u kojem se nalazimo, ali naša sabornost, jedinstvo i pre svega ujedinjenje mora da bude iznad svega i ono što mora da nas dodatno ojača za naš opstanak. Odlučni smo da ostajemo ovde, i svakako moramo da budemo više složni, jer to vreme traži od nas. Turbulentno vreme i težak period jesu iza nas ali i dani i meseci koji su pred nama donose nam slično. Ovo je dan gde treba da pokažemo da 17. mart obeležavamo i odajemo počast žrtvama, gde se okupljamo u miru, i dan kada čitava Srbija treba da bude jedinstvena, da nemamo nikakvih podela, ni političkih ni bilo kakvih, jer je 17. mart duboko urezan u našim životima“ rekao je Spirić.

Naveo je da Kosovska Mitrovica neguje sećanje na stradale i da će se u budućnosti mirnim i demokratskim sredstvima boriti za život kakav zaslužuje narod na Kosovu i Metohiji.

„Kada govorimo o Kosovskoj Mitrovici, ona neguje sećanje na stradale i težićemo da porodicama stradalih i u narednom periodu vodimo veću brigu, zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Zalagaćemo se za mir kao što to čini naš predsednik Vučić, i svim mirnim i demokratskim sredstvima do našeg normalnog života, koji građani na prostoru Kosova i Metohije i srpski narod zaslužuje“ kazao je Spirić.

Zvaničnici su položili vence i na spomen obeležja stradalim Mitrovčanima Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću

Podsetimo, u tri dana nasilja nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004. ubijeno osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu sa pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira, oko 800 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja, a proterano je više od 4.000 Srba iz šest gradova i devet sela.

Malo je učesnika pogroma procesuirano, a inspiratori nasilja nikada nisu identifikovani.

Comments

Pročitaj još