• Početna>
  • Vesti>

Promocija aforistike Jovana Zafirovića u Gračanici: Hoću da kažem šta mislim

Foto: UNS

Aforizam je moj stav, rekao je mladi satiričar iz Donjeg Korminjana Jovan Zafirović, promovišući svoju knjigu „Glavom kroz stid“ pred gračaničkom publikom.

Na promociji koja je sinoć održana u organizaciji Doma kulture „Gračanica“, publika se upoznala sa književnim radom ovog bistrog, oštrog  i istovremeno potvrđenog aforističara, spremnog da „nabode na olovku“ svakog i sve što umanjuje lepotu Čoveka i stabilnost društvene konstrukcije u kojoj je on tek jedan dobro utegnuti šraf. Za to je najpre, potrebna hrabrost ali i visprenost, jer u par reči, valja smestiti svu zdravorazumsku osudu ljudske gluposti, halapljivosti i lakomosti, a ne uvrediti nikoga. Aforizam zasmeta samo onome ko se oseti odgovornim za izkritikovano stanje, a čije ime aforističar nikada i nigde nije ni pomenuo. Čak ga ni ne zna.

„ Ljudi se ustručavaju da kažu bilo šta što ih muči, a što je u dodiru sa politikom i sve su to neke tabu teme. Politika je tabu tema kod nas. To je činjenica u narodu. Tako da sam ja na neki način hteo da kažem ono što mislim. Jednom sam rekao da je aforizam stav i jeste moj stav“, kaže Zafirović.

Ceni političke, ali rado piše i aforizme na sve zadate socijalne teme – od zdravstva, preko obrazovanja, medija, do nacionalne socijalne karte.

U Srbiji se živi “onako”, jer ovako više ne može da se živi”,  „Srbi iz svih sredina dolaze na Kosovo. Da vide svoj kraj“. „U medicini je sve crno. Samo su mantili beli“. „Novine čitam naopako. Zato što je sve kontra od onoga što piše“ – neki su od njegovih aforizama.

Urednik knjige Aleksandra Dunđerin govorio je o hrabrosti i uspešnosti mladog čoveka iz Kosovskog Pomoravlja, o čijem kvalitetu svedoče čak dve nagrade (Vibova i “Mladi tipar”) ali i činjenica da se knjiga prodaje odlično.

“Ovaj čovek iz Kosovskog Pomoravlja jeste najuspešniji i verovatno najsmeliji i najhrabriji aforističar u Srbiji, u čitavom srpskom kulturnom prostoru. „Glavom kroz stid“ je napokon knjiga koju može da izda neko sa Kosova i Metohije, da bude izdavač, da bude autor sa Kosova i Metohije i da obori rekord u prodaji te knjige na srpskom tržištu“, rekao je Dunđerin.

Nezavisnost i nepripadanje su prema njegovom mišljenju, preduslov dobre satire.

“Jovan Zafirović nije ničiji. Da biste mogli da kritički promišljanje stvarnost i kritikujete drustvo, ne smete da budete ničiji. On je to uspeo. Ne samo u svojim stavovima, intervjuima, nego i u aforizmima. Iz njegovih aforizama ne možete da zaključite da li je orijentisan nacionalno, građanski i za koga navija.. On čuva sebe, svoje čitaoce i svoje delo, upravo od tih oznaka. Otuda ti aforizmi imaju snagu”, zaključio je Dunđerin.

Novinarka Ivana Vanovac o Zafiroviću govori kao o čoveku čija priča donosi utehu “da je i danas, šta god se dešavalo u društvu, nemoguće sprečiti talenat da se izdvoji, bude prepoznat, nagrađivan i čitan”.

Izdavač prve zbirke aforizama Jovana Zafirovića je Društvo književnika Kosova i Metohije.  Knjiga je izdata na inicijativu  PKC “Akvarijus” koji  u potpunosti stoji iza uredništva i tehničkog rešenja za knjigu. Ilustracije koje prate aforizme, potpisuje čuveni karikaturista Jugoslav Vlahović, a dizajn akademska slikarka Miljana Dunđerin.

Jovan Zafirović rođen je 5. juna 1997. godine u Gnjilanu, a studira socijologiju na mitrovačkom Filozofskom fakultetu.

Dobitnik je „Vibove nagrade“ i nagrade „Mladi tipar“. Piše kratke satirične priče i aforizme koje objavljuje u Politici, Večernjim novostima, Enigmatici, Ježu, Šipku, Etni, Satirgori, i na različitim internet portalima u zemlji i regionu, u studentskim časopisima, kao i na Radio Beogradu.

Comments

Pročitaj još