• Početna>
  • Vesti>

Podkast sa Žaklinom Tatalović: Uvek dobijem odgovor na pitanje

Foto: Kim

Novinarka televizije N1 Žaklina Tatalović na pitanja postavljena državnim zvaničnicima dobija svakakve odgovore ali ih, prema njenim rečima, uvek dobije. Medijsku scenu u Srbiju vidi kao „mračnu pozornicu“, a izveštavanje svoje medijske kuće kao „prozor“ na kome publika može „da uhvati vazduh“.

„Da čujete nešto pa da prodišete, progledate, naterate sebe da razmislite. To je, nažalost, jedino mesto gde takva mogućnost u Srbiji postoji“, rekla je ona u podkastu Kim radija.

Žaklina Tatalović je novinarka koja se ne libi da postavlja „neugodna“ pitanja.

„Odgovori se kreću od toga da sam nepristojna, žuta, plaćenica, Šolakova novinarka… Šta god da pitam – to je jedan deo odgovora. Mada, ja uvek mislim da dobijam odgovor jer i ne-odgovor na konkretno postavljeno pitanje je, zapravo, po meni, najveći odgovor koji najviši državni funkcioner u našoj zemlji može da pokaže i da kaže. Zapravo, time što ništa ne kaže i što ne da konkretan odgovor, građanima treba da bude vrlo jasno da se tu nešto ipak dešava“, navela je ona.

Za Radio Kim je kazala da svoja pitanja gotovo nikada ne priprema unapred.

„Slušam šta on (sagovornik – prim. red.) kaže i na osnovu toga izvlačim pitanja. Ja mislim da su to vrlo jednostavna pitanja. Neki put ih ima više, jer želim da iskoristim priliku da postavim sva, a nekad samo jedno i ja se trudim da bude što kraće“, navela je ona.

Žaklina Tatalović je naglasila da je na lične uvrede i pritiske „oguglala“, ali da ih doživljava kao surovi pritisak na novinarsku profesiju.

„Nažalost, oguglala sam na to. Mislim da to nije dobro, nemam nikakav osećaj. Zapravo sam utrnula na te uvrede i povrede, to je kao da vas neko udara non-stop u jedno mesto na ruci, pa u nekom trenutku prestanete i da osećate bol. Kada je sve to počelo bilo je jako neprijatno, jer nisam znala zbog čega takvo ponašanje na pitanje koje nije naručeno. Međutim, vremenom, pet i više godina u ovoj kući, a ni pre N1 televizije nisam htela da postavljam naručena pitanja… Može da me vređa do prekosutra, ja ću i dalje insistirati da dobijem odgovor na pitanje“, kazala je ona.

Kako izgledaju konferencije za medije u Srbiji, šta misli o lažnim vestima i medijskoj pismenosti i da li joj njeni pratioci na društvenim mrežama šalju pitanja za predstavnike vlasti, ali i opozicije, više u priloženom videu.

Comments

Pročitaj još