• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Efikasna saradnja EU i SAD o dijalogu Beograda i Prištine

Foto Tanjug

Šef diplomatije EU Žozep Borelj na plenarnoj sesiji Evropskog parlamenta rekao da je saradnja EU i SAD veoma dobra u rešavanju problema između Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanja poslanika o transatlantskim odnosima, Borelj je rekao da je rad Brisela i SAD u dijalogu između Beograda i Prištine “veoma efikasan”.

Evropski poslanik iz Hrvatske Tonino Picula je pitao Borelja da li EU razmišlja da bude medijator u političkoj krizi kroz koju već tri godine prolazi Crna Gora i da odigra ulogu medijatora sličnu onoj koju je imala u vreme političke krize u Severnoj Makedoniju.

”Naše opredeljenje u Crnoj Gori je da se podrže demokratske strukture u zemlji da bi one bolje funkcionirale i da bi Crna Gora mogla da napravi više na evropskom putu, da bi bila angažovanija na tom putu i da bi mogla da primeni reforme”, naveo je Borelj.

Dodao je da se podrazumeva da neki politički problemi u Crnoj Gori treba da se reše preko institucija u toj zemlji.

Istakao je da EU pokušava da pomogne i podrži gde god je to moguće u Crnoj Gori, ali da je to sve što EU, kako je naveo, ”može da uradi i što treba da uradi”.

”Radimo veoma dobro sa SAD u dijalogu između Beograda i Prištine. Moram da kažem da je rad veoma efikasan. Mi smo radili i u kontekstu Makedonije. Zašto da ne i sa Crnom Gorom, naveo je Borelj.

Kako je naglasio, dve strane koordiniraju i između drugih stvari, bave se i dezinformacijama, ali da nisu ušle “u zajedničku medijaciju”.

“Bar ne za sada. Hteo bih da iskoristim ovu mogućnost da istaknem koliko je važna naša saradnja u pokušaju da se reši problem između Beograda i Prištine“, odgovorio je Borelj.

Visoki predstavnik nije odgovorio na pitanja poslanika iz Slovenije Matijaža Nemeca o Bosni i Hercegovini, ističući da je debata u EP posvećena odnosima sa SAD.

Comments

Pročitaj još