• Početna>
  • Vesti>

Anđela Rakić – pobednica takmičenja “Na sav glas”

Foto: Radio Mitrovica sever

Gimnazijalka Anđela Rakić pobednik je takmičenja u lepom govorenju engleskog jezika „Na sav glas“, održanom sinoć na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Drugo mesto pripalo je Teodori Spasojević, a treće Smiljani Jovanović.

„Pripremala sam se par nedelja sa profesoricom Biljanom Dobrić. Jako mi znači ova pobeda jer ovo nije samo moj uspeh, već  i moje profesorke koja mi je mnogo pomogla – i što se akcentovanja tiče i same izvedbe“ kaže Anđela i dodaje da je imala jaku tremu i da je pesma Volta Vitmana sa kojom se predstavila žiriju, bila jako emotivna.

Smotru „Na sav glas“ ili „Out loud“ Filozofski fakultet  organizuje drugu godinu zaredom. Kako kaže šef Katedre za engleski jezik i književnost Danijela Kulić, prva je održana januara prošle godine. Od ove godine, takmičenje poprima memorijalni karakter i održava se u znak sećanja na preminulog profesora doc. Nikolu Dančetovića. Veče engleske poezije, je upravo iz tog razloga, prigodnim recitalom, otvorila ćerka preminulog profesora Danica Dančetović.

„Cilj je da promovišemo lepo govorenje, poeziju, lepu reč, da povratimo neke vrednosti koje smo, nažalost, u poslednjih nekoliko decenija izgubili. Inače, naš kolega Nikola Dančetović je bio stručnjak za fonologiju – bavio se dikcijom, intonacijom, akcentovanjem i zapravo, bio je jedan od najboljih govornika engleskog jezika među nastavnicima na fakultetu“ kaže Kulić.

Stručnom žiriju u kome su se našli profesori engleskog jezika sa Filozofskog fakulteta i iz mitrovačkih srednjih škola, sinoć se predstavilo 36 recitatora, što je značajno veći broj kandidata u odbnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo petnaestak.

„Više od pola učesnika su srednjoškolci i ovo je način da se napravi ta lepa spona između univerziteta i srednjih škola koja bi trebalo da se ojača i da nam srednjoškolci budu gosti u ovakvim i raznim drugim situacijama“ poručila je Kulić.

Za tri najbolja govornika, obezbeđene su diplome i prigodne novčane nagrade.

Comments

Pročitaj još