• Početna>
  • Vesti>

Eljezi: Počelo organizovanje vanrednih izbora na severu Kosova

Foto: Lajmi

Centralna izborna komisija zvanično je započela organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine (Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok) i vanrednih izbora za dve skupštine opštine (Zvečan i Leposavić), piše prištinski Lajmi .

Kako je najavljeno, izbori će biti održani 23. aprila.

Planirano je da se ovi izbori održe 18. i 25. decembra prošle godine, ali ih je odložila kosovska predsednica Vjosa Osmani zbog nestabilne bezbednosne situacije u tom delu Kosova

Kako piše ovaj medij, porparol CIK-a Valmir Eljezi rekao je da je Komisija odredila sve rokove za aktivnosti vezane za organizaciju ovih izbora.

„Od danas, 9. marta, počinju rokovi za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnika četiri opštine: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i vanrednih izbora za skupštine dve opštine: Zvečan i Leposavić. Sve ove aktivnosti odnose se na period od 45 dana, od danas do dana izbora“.

Eljezi dodaje , za CIK će važiti prethodni proces overe kandidata za učešće u izbornom procesu koji je prvobitno bio planiran početkom za decembar prošle godine.

Političke stranke moraju da potvrde sertifikovane kandidate.

Lajmi navodi i to da za CIK proces sertifikacije nije završen, jer će ova institucija omogućiti kandidaturu za učešće na izborima i onim političkim subjektima koji se u to vreme nisu prijavili.

U poslednja dva meseca prošle godine CIK je overio 11 kandidata za učešće na izborima za gradonačelnika u bilo kojoj od četiri opštine i 63 kandidata za učešće na izborima za dve skupštine opštine.

Politički subjekti će moći od 9. do 13. marta da potvrde kandidate overene u novembru i decembru prošle godine.

Pored potvrđivanja overenih kandidatura, CIK će prihvatiti i nove prijave političkih partija, nezavisnih kandidata i gradjanskih inicijativa ili koalicija. To se može uraditi u periodu od 10 dana, od 9. do 18, marta“ objašnjava Eljezi.

Odlukom CIK-a ova institucija će do 24. marta odlučivati o odobravanju odnosno odbijanju overe političkih subjekata i kandidata, dok je planirano da izborna kampanja traje 18 dana, od 4. do 21. aprila.

Vlada Kosova raspisala je izbore na severu Kosova nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija usled protesta zbog odluka u vezi registarskih tablica i hapšenja Srba.

Comments

Pročitaj još