• Početna>
  • Vesti>

Direktne poruke i one između redova – šta Zapad očekuje od daljih pregovora Beograda i Prištine

Na biznis forumu na Kopaoniku najviše se govori o ekonomiji, ali se neretko šalju i političke poruke. A na panelu ambasadora glavna tema bio je dijalog Beograda i Prištine.

Dok se topi sneg na Kopaoniku, zapad očekuje otopljavanje odnosa Beograda i Prištine. Na skupu, političke poruke čitale su se između redova, ali i direktno iz izjava ambasadora zapadnih zemalja. Američki ambasador Kristofer Hil ima očekivanja od obe strane.

“Srbija mora da da Kosovu međunarodni prostor, neću ulaziti u definiciju toga, ali nikom nije u interesu da Priština bude izolovana nasred Balkana. Druga stvar je suštinska – Zajednica srpskih opština mora da se formira iz dva razloga. Prvo – to je deo sporazuma postignutog pre 10 godina”, rekao je Hil.

Da bi se potvrdio kredibilitet procesa, ističe Hil, potpisano mora da se sprovede.

“Drugo, ne morate da budete istoričar ili antropolog da shvatite da Srbi vekovima žive na Kosovu i srpska zajednica ima pravo da zna kako će izgledati njen život”, rekao je Hil.

O kapitalu – ne ekonomskom, već političkom, govorio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre. Kaže da je mnogo uloženo u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, pred kojima je istorijska prilika.

“Ne moramo da dajemo veštačke rokove, ali moramo da razumemo hitnost. Viskoi predstavnik Borelj i izaslaniik Lajčak su jasno rekli da moramo da se dogovorimo o implementaciji evropskog predoga. Ako se tim povodom ništa ne desi – propustićemo veliku priliku, mnogo ekonomskih šansi, investicija, mogućnosti za poboljšanje života običnih građana”, rekao je  Žiofre.

Taj rizik moramo da izbegenemo, rekao je Žiofre i istakao da ovo nije vreme za odugovlačenje, već za donošenje odluka.

Ubrzani hod u dijalogu očekuju i ambasadori Francuske i Nemačke.

“Ne treba da čekamo decenije da bi se pristupilo Evropskoj uniji, sada postoji prilika da se ostvari napredak, a da se ne pređu crvene linije ni na jednoj strani. Da se normalizuju odnosi u korist stanovništva i srpskog naroda na Kosovu, a to će pomoći da se ubrza proces pristupanja Uniji”, rekao je Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji.

“Dugo smo radili na procesu normalizacije, naročito poslednjih nekoliko meseci sa evropskim predlogom. Nadamo se da će Beograd i Priština iskoristiti šansu i nastaviti napred putem koji su odabrali, a to je put ka Evropskoj uniji”, kaže Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji.

Evropa će 18. marta za istim stolom okupiti Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Ohridu kada bi, kako je najavljeno, trebalo da se razgovara o mapi puta za primenu evropskog plana.

Comments

Pročitaj još