• Početna>
  • Vesti>

Živanović: Želja da imamo program koji je posvećen književniku kakav je Crnjanski, nam se ostvarila

Foto Radio Mitrovica sever

Manifestacija “Dani Crnjanskog” je izuzetno značajna zbog činjenice da je  to plod  saradnje Dom kulture “Stari Kolašin” i Pokrajinskog kulturnog centra iz Novog Sad, Matice srpske  i ostalih eminentnih ustanova kulture, koja je započeta krajem prošle godine, rekla je za radio Kosovska Mitrovica  direktorka Doma kulture u zubinom Potoku Andrijana Živanović.

“Dom kulture “Stari Kolašin” čini mnogo, povezivanjem sa svim institucijama kulture na prostoru Srbije i saradnja koja se desila relativno skoro, u septembru predhodne godine, prilikom potpisivanja memoranduma  sa Pokrajinskim kulturnim centrom “Miloš Crnjanski” iz Novog sada, uslovila je gostovanje našeg Doma kulture  i upravo ove manifestacije koja će se održati večeras.

Mi smo oktobra meseca bili gosti ne samo Pokrajinskog kulturnog centra, već i Matice srpske i Narodnog pozorišta, a predstavili smo se programom o liku i delu Grigorija Božovića i izložbom akvarela sa likovne kolonije “Gazivode”. To su institucije koje dobro srađuju i vrlo rade na tome da se kulture diže na viši nivo, a to je bila veoma posećena i jako dobro ocenjena manifestacija”, rekla je Živanović.

Andrijana Živanović kaže da je večerašnja manifestacija “Dani Crnjanskog” ustvari nastavak te saradnje i veoma dobro osmišljen edukativni sadržaj koji bi trebalo da zainteresuje decu i omladinu školskog uzrasta s obzirom na specifičnost i širinu književnog opusa Miloša Crnjanskog, čija su dela sastavni deo plana i programa u nastavi iz oblasti književnosti, ali i stariju publiku.

“ Mi ovim uzvraćamo gostoprimstvo i ne samo to, već imamo i izizetnu manifestaciju čiji je idejni tvorac PKC iz Novog Sada koji se inače zove po Crnjanskom. Zahvaljujući saradnji sa fondacijom “Simonida”, sa delom Matice srpske – ogrankom za saradnju sa Koosvom i Metohijom, poželeli smo da taj program koji je realizovan u Novom Sadu bude predstavljen i našoj publici”, dodaje Živanović.

O Crnjenskom govori, kao velikom piscu srpske književnosti, neobičnoj i posebnoj ličnosti u istoriji  a buntovniku u životu. Postavljao je kaže, nova pravila u modernoj književnosti na njemu svojstven način.

“Želja da imamo program koji je posvećen takvom književniku nam se ostvarila i evo večeras imamo na programu oratorijum (pozorišna predstava), koja govori o životu i delu Crnjanskog u prvom delu, au drugom delu tribinu na kojoj će biti reči o vezi njegovog dela i filma. Posebno se radujema što su nam gosti eminentni umetnici, vrlo angažovani u svom poslu koje je bilo teško obezbediti za nastup i zbog toga smo srećni”, kaže Živanović

Ona je istakla da su uslovi za rad , misleći na scenografiju u Domu kulture odlični, i podržavaju organizovanje ovakvih i sličnih manifestacija što je čini posebno ponosnom. Kaže da je sradstva za scenu Dom kulture dobio ranije od ministarstva kulture i informisanja vlade RS, a sada je samo pribavljeno još detalja i elemenata rasvete.

Na kraju dodaje da su pozvali sve kojima je ovaj program tematski i namenjen i da očekuje veliku posećenost.

Comments

Pročitaj još