• Početna>
  • Vesti>

Rašić: Problemi sa apliciranjem za pomoć u Štrpcu; Opština Štrpce: To je gnusna laž

Foto: Gračanica onlajn

Opština Štrpce demantovala je kosovskog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića koji je na današnjoj konferenciji za medije izjavio da je ova opština jedina u kojoj je bilo problema tokom procesa apliciranja za pomoć građanima u sedam kategorija, koje je pomenuto ministarstvo raspisalo.

“Ministar” bez legitimiteta, danas je još jednom izneo neistine u vezi sa radom Opštine Štrpce” stoji u demantiju.

Rašić je kazao da je Ministarstvo za zajednice i povratak završilo proces apliciranja za dodelu sredstava u sedam kategorija – za pravljenje kuća, renoviranje, za dodelu građevinskog materijala, za dodelu nameštaja, za higijenske i prehrambene pakete.

Uprkos velikom broju prijavljenih, Rašić je ukazao i na probleme koji su pratili ovaj proces. Kako je rekao, Štrpce je jedina opština koja ne odobrava dokumente građanima.

„Štrpce  je sa tendencijom da onemogući naše aplikante da na vreme ostave informacije, faktički 10 dana blokiralo sistem. Ja sam dva puta pozvao policiju da na to interveniše. Sistem im odlično radi kada dođe policija, čim ode policija sistem se kvari“, dodao je on.

“Rašić je pred medijima danas izneo više neistina, i iako je Policija Kosova utvrdila da Opština Štrpce sva dokumenta izdaje građanima bez ikakvih problema i zastoja, da nije bilo nikavih žalbi i prijava građana po tom osnovu, Nenad Rašić je još jednom etiktirao Opštinu Štrpce u negativnom kontekstu. O čemu se zapravo radi? Radi se o nastavku politike institucionalnog nasilja protiv Opštine Štrpce i njenih građana” stoji u saopštenju.

Iz Opštine Štrpce kažu da se ta politika sprovodi na više nivoa i različitim metodama i da joj je cilj da se legitimni i legalni izabrani predstavnici, ali i svi oni građani koji se takvoj politici protive, diskredituju i stave u što teži položaj.

“Danas je Nenad Rašić priznao da je on taj koji šalje Policiju u Štrpce. U tome mu pomažu njegovi saradnici a opšte je poznato o kojim i kakvim ljudima je zapravo reč – uživaoci droge, ljudi koji imaju problem sa zakonom i koji dolaze sa samog dna našeg društva. Sa druge strane imamo klasičan primer autoprojekcije jer Rašić i njegovi saradnici polaze od sebe, i verovatno su očekivali da su svi kao oni, ali da ih obavestimo da nismo niti ćemo ikada biti”.

Dalje se u saopštenju navodi da Opština Štrpce ujedno obaveštava građane da su sve njihove žalbe u vezi sa konkursom Ministarstva za povratak dokumentovane, ali i sva ”obećanja” kao i način na koje građane pozivaju da konkurišu, i da su u procesu pravne analize istih pre nego što ih dostave nadležnim institucijama na dalje razmatranje. Čitava javnost će, dodaju svakako biti na vreme upoznata i sa tim detaljima.

“Kada u instituciji imate one koje nemaju nikakvu podršku naroda, kada takve postavite na određene pozicije, jasno je čemu ti i takvi mogu da služe i šta im je zadatak. Sa druge strane mi ostajemo posvećeni demokratskoj i pravnoj borbi protiv svih onih koji misle da nas mogu svojim lažima, pritiscima preko Policije i drugih institucija, naterati da pritiscima podlegnemo. Što nas više napadaju, mi samo više jačamo” stoji na kraju saopštenja.

Comments

Pročitaj još