• Početna>
  • Vesti>

Za razliku od opozicije u BG i PR, međunarodni zvaničnici pozdravljaju susret u Briselu, pozivaju na potpisivanje Mape puta

Foto: Tviter/Žozep Borelj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti usaglasili su se juče da novi pregovori u vezi evropskog predloga nisu potrebni. Ubrzo nakon toga objavljen je sadržaj predloga EU – „Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije“.  Dok opozicija u Prištini i u Beogradu snažno kritikuje vlast, odnosno, svako svoje lidere – za izdaju nacionalnih interesa, iz međunarodne zajednice stižu poruke podrške i čestitke.

Fon Kramon: Za postizanje sporazuma potrebna hrabrost, politička volja i vođstvo

Jedan od međunarodnih zvaničnika koji su pozdravili prihvatanje predloga EU od strane Beograda i Prištine je i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon.

„Za postizanje sporazuma potrebna je hrabrost, politička volja i vođstvo“, poručila je u objavi na Tviteru.

Kazala je i da očekuje konstruktivne predloge, te brzo potpisivanje mape puta za implementaciju, koja je priložena ovom sporazumu, jer će to, tvrdi, otključati perspektivu članstva u EU.

MSP Francuske: Pozdravljamo odluku, sprovesti prethodno potpisane sporazume, uključujući ZSO

I Ministarstvo spoljnih poslova Francuske pozdravilo je odluku obe strane o prihvatanju predloga, ocenivši je kao hrabru.

Ujedno su poručili da je neophodno, bez odlaganja, sprovesti prethodno zaključene sporazume u okviru dijaloga, uključujući odredbe koje se odnose na Zajednicu srpskih opština.

„Francuska pozdravlja ovu hrabru odluku dve zemlje. Sada očekujemo da se Srbija i Kosovo angažuju bezrezervno i u istom duhu kompromisa u sprovođenju ovog suštinskog sporazuma za stabilnost Zapadnog Balkana“, poručilo je MSP Francuske, a preneli mediji.

Šider: Dobar korak i važan signal, ali je put dug

„Prvi korak je napravljen ali put je dug. Napori za sporazum za normalizaciju situacije između dve zemlje mogu biti osnova za istorijsko pomirenje. Ali tenzije prethodnih meseci pretile su da ugroze svaki napredak postignut prethodnih godina“, ocenio je šef delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu, Andreas Šider.

Stoga, kaže, prihvatanje evropskog predloga, ali i „obećanje da neće preduzimati jednostrane korake“, je važan signal.

„To uključuje međusobno priznavanje zvaničnih dokumenata, okončanje blokade Srbije o prijemu Kosova u međunarodne organizacije i bolju zaštitu srpske manjine na Kosovu. Prekid teških tenzija koje traju od rata takođe bi bio suštinski korak i preduslov za pristupanje obe zemlje EU“, zaključio je.

Rama: Kosovski premijer uradio pravu stvar

U dvojezičnoj objavi na Tviteru, albanski premijer Edi Rama novi razvoj dešavanja u sklopu dijaloga vidi kao važnu prekretnicu za regionalni mir.

Ujedno je „ohrabrio“ sve uključene strane da nastave da rade na brzoj implementaciji.

„Mir i saradnja su ključni za budućnost koju dugujemo našoj deci u ovom regionu koji je vekovima opustošen nedostatkom mira i saradnje…U potpunosti podržavamo svaki napor da se prevaziđe prošlost“, poručio je Rama.

Jedan deo tvita objavio je i na albanskom jeziku – onaj u kome pruža podršku kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

„Voleo bih da niko ne optuži Aljbina Kurtija za izdaju ili zaboravnost. Ali svi razumeju da je sadašnji kosovski premijer juče učinio pravu stvar, praveći važan prvi korak ka izlasku iz zamke. Sledeći koraci bez gubljenja vremena“, zaključio je Rama.

Dodik: Administracija iz Brisela nije postigla svoj cilj

Sa porukom podrške, ali samo srpskom predsedniku, oglasio se i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekavši da su razgovori u Briselu bili teški, kao i da ništa nije potpisano.

„Mogli smo da vidimo da u Briselu ništa nije potpisano i da se razgovaralo kao što se razgovara. Ono što je predsednik Vučić rekao u parlamentu – da neće prihvatiti nezavisnost i neće dozvoliti status u UN, to se ostvaruje i to svako vidi“, rekao je Dodik u izjavi novinarima“, preneo je RTRS.

Ocenio je i da administracija u Briselu „nije postigla svoj cilj“.

„Administracija iz Brisela, zbog neuspeha i nepotpisivanja, želi da napravi predstavu od toga. Tu je previše spekulacija. Treba verovati našim pregovaračima, pre svega Vučiću i treba se okupiti oko te pozicije, jer samo jaka pregovaračka pozicija može napraviti dobar rezultat“, kazao je Dodik.

Poručio je i da je srpska strana pod ozbiljnim pritiskom, „jer ono što dolazi iz Brisela nije za Srbe prihvatljivo“.

„Zato je bio veliki pritisak na predsedniku Vučiću. Nalazio sam se i nalazim se u sličnim sutuacijama u kojima oni insceniraju priču, odrede ‘dan D’ da sve mora baš tada da se desi, zovu vas, guraju na sastanke, ali mogli smo da vidimo da na kraju u Briselu ništa nije potpisano“, zaključio je Dodik.

Dodik se danas takođe sastao sa predsednikom Srbije, o čemu je sam izvestio na Tviteru.

Kačer: Sada je potreban naporan rad

Slovački ministar spoljnih poslova Rastislav Kačer nakon jučerašnjeg susreta pozdravlja spremnost srpskog predsednika i kosovskog premijera da „nastave sa implementacijom predloga EU“ i ujedno poručuje da je sada neophodan naporan rad.

Kačer je poslao i poruku podrške šefu diplomatije EU Žozepu Borelju i specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku, u sprovođenju aktivnosti u ime Evropske unije.

Papandreu: Napredak u dijalogu gradi poverenje u našem regionu

Oglasio se i nekadašnji premijer Grčke, Jorgos Papandreu, poručivši da će sporazum, odnosno predlog EU, doprineti miru, bezbednosti i dati novi podsticaj članstvu Zapadnog Balkana u EU.

„Napredak ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine je pozitivan razvoj koji gradi poverenje u našem regionu“, naveo je u objavi na Tviteru.

Vlada Severne Makedonije: Predlog važan za stabilnost regiona

Da je prihvatanje evropskog predloga od strane Beograda i Prištine važno za budućnost i stabilnost regiona poručeno je i iz Vlade Severne Makedonije, preneli su pojedini mediji.

Sledeći sastanak na visokom političkom nivou, kako je juče kazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, održaće se upravo u Severnoj Makedoniji, 18. marta, a Vlada Severne Makedonije danas je poručila da je premijer Dimitar Kovačevski spreman da bude domaćin sastanka.

Comments

Pročitaj još