• Početna>
  • Vesti>

Krizni štab SO Severna Mitrovica prikuplja pomoć za Tursku i Siriju

KoSSev

Krizni štab, oformljen od strane SO Severna Mitrovica tokom poplava koje su u januaru zadesile Sever Kosova, prikuplja pomoć za pogođene razornim zemljotresom u Turskoj i Siriji, za KoSSev portal kazao je predsedavajući SO Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin.

Centar za prikupljanje pomoći nalazi se u Bošnjačkoj mahali, gde svaki građanin koji želi da pomogne u prikupljanju sredstava može odneti hranu, odeću i obuću.

Određena količina pomoći, prema rečima Ugljanina, već je prikupljena.

U narednim danima Krizni štab će pomoć namenjenu Turskoj dostaviti pripadnicima KFOR-a iz ove zemlje, dok će se sa UNMIK-om kooridinisati način dostavljanja pomoći Siriji.

Tursku i Siriju 6. februara pogodio je razorni zemljotres u kojem je poginulo oko 47,000 ljudi, a procenjuje se da je humanitarna pomoć nepohodna za 26 miliona ljudi.

I dok obe zemlje vape za pomoći, dostavljanje je Siriji bilo otežano usled toga što su humanitarne organizacije morale da traže dozvolu nadležnih organa država članica EU za transfer ili pružanje usluga u humanitarne svrhe, a kao posledica sankcija protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada. Ipak, EU je juče odlučila da izmeni paket sankcija, da bi se olakšala brza isporuka humanitarne pomoći toj zemlji posle zemljotresa.

Comments

Pročitaj još