• Početna>
  • Vesti>

Otvoren Međunarodni sajam turizma, Vučić: Beograd da bude domaćin Ekspo izložbe 2027.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma na Beogradskom sajmu, pod sloganom “Kad je odmor, nije teško”, da će sve koji dođu u Srbiju dočekati velika dobrodošlica.

Istakao je da su poslednjih godina napravljeni veliki pomaci, a prihod od turizma prošle godine porastao je na dve i po milijarde evra.

Predsednik Srbije izjavio je da ćemo se boriti da Beograd bude domaćin specijalizovane Ekspo izložbe 2027. godine, koja bi značila turistički bum za našu zemlju.

Istakao je da će biti uloženo dosta sredstava u razvoj turističke infrastrukture kako bismo mogli da budemo domaćini te izložbe, ali da bismo posle od razvoja turizma imali velike prihode.

“Ogroman bi to imalo značaj za Srbiju, ogromne prihode, pravi turistički bum za našu zemlju. Procenjujem da možemo da budemo ispred ostalih, ispred Argentine, Minesote u Americi, a ključni konkurent po nama je Malaga u Španiji, ali verujem da možemo da ih pobedimo, pošto su jednom Malaga i Sevilja bili domaćini i velikog Ekspa”, rekao je Vučić.

Otvarajući Sajam turizma, pozvao je sve da posete Srbiju i poželeo im dobrodošlicu, a posebno kineske turiste. Osećajte se kao kod kuće, poručio je Vučić. 

Čen Bo: Velika perspektiva razvoja turističke saradnje Srbije i Kine 

Na otvaranju se obratila i ambasadorka Kine, Čen Bo, zemlje partner ovogodišnjeg sajma. Ona je izjavila da postoji velika perspektiva turističke saradnje Kine i Srbije kao i da je posebno raduje što je Kina zemlja partner ovogodišnje manifestacije.

“Poseban značaj ima lično prisustvo predsednika Aleksandra Vučića na svečanom otvaranju što predstavlja najveći podsticaj povećanju turističke saradnje Kine i Srbije. Naše zemlje imaju jedinstvene prednosti u ostvarivanju turističke saradnje: jedna je ukidanje viza, a druga uspostavljanje direktnog leta”, poručila je Čen Bo.

Takođe, istakla je da veruje da će povećanje broja poseta srpskih turista Kini snažno podstaći turističku saradnju Kine i centralne i istočne Evrope, što će doprineti povećanju njihove kulturne razmene i promovisati ekonomski razvoj tih zemalja.

“Nadam se da će svi iskoristiti tu priliku za bolje razumevanje i saradnju i pružanje kvaliteta turističkih programa”, rekla je ambasadorka. Čestitajući otvaranje Sajma, Čen Bo je istakla da je još više raduje to što Kina prvi put u svojstvu države partnera učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma.

“Pre svega, želela bih da zahvalim Sajmu što nam je pružio dragocenu priliku za unapređenje dragocene turističke saradnje između Kine, Srbije i zemalja centralne i istočne Evrope. Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću i Ministarstvu turizma što pridaju veliki značaj turističkoj saradnji Kine i Srbije”, rekla je ambasadorka.

Zahvalila je i kineskoj delegaciji, posebno gradovima Pekingu i Ninhui, koji su se u roku odazvali pozivu srpske strane za realizaciju programa.

“Želela bih da istaknem da su Kina i Srbija geografski udaljene zemlje, ali da je potrebno samo uzeti pasoš i možemo da krenemo na put kada god želimo. Kao što kaže izreka ‘Kada je u pitanju odmor, nije teško'”, istakla je Čen Bo. Ona je dodala da bi volela da vidi više kineskih turista u Srbiji i zemljama centralne i istočne Evrope i pozvala prijatelje iz celog sveta da posete Kinu. 

Srbija sa Kinom, koja je partner ovogodišnjeg Sajma turizma, ima izvanredne partnerske odnose u privredi, kulturi i drugim oblastima, saopštio je Beogradski sajam.  

Premijerno će se ove godine na sajmu predstaviti Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija.

Za posetioce, sajamske kapije se otvaraju sutra.

Comments

Pročitaj još