• Početna>
  • Vesti>

Književno veče posvećeno delima nedavno preminlog pesnika Adama Puslojića večeras u PKC “Akvarijus”

Foto: PKC Akvarijus

Književno veče posvećeno delima nedavno preminlog pesnika i prevodioca Adama Puslojića (1943-2022) biće održano u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u utorak 21. februara 2023. godine u 19:00.

Ovaj program „Akvarijus“ organizuje u saradnji sa Društvom književnika Kosova i Metohije, čiji će članovi govoriti o Puslojićevom stvaralaštvu, čitati njegove pesme i pesme posvećene njegovom liku i delu. Tokom večeri biće emitovani i video prilozi o Adamu Puslojiću, a publika će biti u prilici da nabavi i knjige njegovih pesama i prevoda.

Adam Puslojić je rođen 1943. godine u selu Kobišnica kod Negotina, u porodici vlaškog porekla.

Već prvom zbirkom pesama „Postoji zemlja“ (1967) skrenuo je pažnju kritike i čitalačke javnosti kao originalan stvaralac. Početkom sedamdesetih godina bio je začetnik „klokotrizma“, pesničkog pravca čiji je osnovni cilj bio „sabiranje svih umetnosti u jedan simbiotički, organski izraz“. Objavio je 33 pesničke zbirke i preko 70 knjiga prevoda sa rumunskog i ruskog jezika. Pesme su mu objavljivane i u Rumuniji, Italiji, Francuskoj, Rusiji, Bugarskoj, Mađarskoj, Moldaviji, Blorusiji, Maleziji.

Zbog njegovog izuzetnog doprinosa afirmaciji rumunske književnosti i kulture u Srbiji 1995. godine postaje član Akademije Rumunije. Dobitnik je velikog broja prestižnih pesničkih i prevodilačkih nagrada u Srbiji i Rumuniji.

Bio je član Srpskog PEN kluba, Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Preminuo je 31. decembra 2022. godine. Sahranjen je 9. januara 2023. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Veliki broj pesama i knjiga Adama Puslojića tematizuju Kosovo i Metohiju, što je i bio jedan od razloga da Društvo književnika Kosova i Metohije napravi omaž ovom pesniku.

Comments

Pročitaj još