• Početna>
  • Vesti>

Javna rasprava o eksproprijaciji zemljišta u opštini Zubin Potok

U Zubinom Potoku danas će biti održana javna rasprava povodom eksproprijacije zemljišta na teritoriji opštine Zubin Potok čiji su vlasnici Srbi.

Kosovska vlada je 2. februara ove godine odobrila odluku o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti od javnog interesa, a koja je, kako je navedeno u odluci, neophodna za realizaciju “infrastrukturnih projekata od javnog interesa” u katastarskim oblastima: Bistrica, Dren, Lešak i Košutovo u opštini Leposavić i na katastarskim područjima sela: Brnjak, Banje, Velji Breg i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok, ukupne površine 138 hektara.

Odluka o javnoj raspravi doneta je posle početka protesta vlasnika zemljišta određenog za eksproprijaciju u selu Dren, tužbi pravnog zastupnika zainteresovanih lica Vrhovnom sudu, kao i posle reakcije Kancelarije Evropske unije u Prištini, koja je pozvala na poštovanje Zakona o eksproprijaciji i prava privatnih vlasnika.

U selima Gornji Jasenovik i Banje u opštini Zubin Potok su još prošle godine, i pored neslaganja meštana i lokalne samouprave, na parcelama koje su proglašene za vlasništvo Kosova, izgrađene baze specijalne kosovske policije. U ime vlasnika oduzetih parcela i opštine Zubin Potok juče je predsednik ove opštine u ostavci Srđan Vulović uputio pismo ambasadorima zemalja Kvinte, šefovima Misije EU u Prištini, UNMIK-a, OEBS-a, Euleksa, kao i komandantu Kfora, ukazujući na bespravno otimanje zemlje čiji su vlasnici Srbi, od strane prištinskih institucija.

Comments

Pročitaj još