• Početna>
  • Vesti>

Podkast sa Raifom Ademijem: Uticaj politike i nedostatak sredstava za medije na jezicima manjina

U najnovijem podkastu Radio Goraždevca je govorio Raif Ademi, direktor i urednik Radija Astra iz Gornjeg Ljubinja kod Prizrena. “Susrećem se često sa novinarima koji imaju veliko iskustvo. Gledajući malo šire na Balkanu, svi mediji su pod uticajem politike: u Srbiji na Kosovu, Albaniji, Makedoniji… Novinari bi trebali da budu nezavisniji, neutralniji, što se tiče politike”, kazao je Ademi.

“U zajednici ne možemo da dobijemo puno reklama jer nema dovoljno kompanija. Na radiju se reklamira nešto malo firmi iz albanske zajednice, imamo i lokalna obaveštenja koja plaćaju građani, ali od toga radio ne može da funkcioniše”, dodao je.

“Mi, dole u Prizrenu, osim srpskog i albanskog u upotrebi imamo bosanski i turski jezik, mislim da je od skoro i romski. Prevoda ima ponekad, a iako ima, ne može da postigne sve jedan prevodilac. Zaposlena su samo dva prevodioca u opštini Prizren koja ima preko sto hiljada stanovnika. Već 20 godina ne mogu da pratim skupštinu, da stavim slušalice i da napravim izveštaj kako treba”, naveo je Ademi.

“Do sada nisam čuo da je neki novinar napisao lažnu vest, a da je za istu optužen. Jednostavno, ne radi ni sudstvo kako treba”, smatra on.

“Radio ne izlazi nikada iz mode. Uz radio možeš i da radiš, dok slušaš radio, možeš da obavljaš i svakodnevne aktivnosti”, zaključio je Raif Ademi.

Radio Astra postoji pune 22 godine, a program ovog medija mogu da prate stanovnici Župe nadomak Prizrena.

Comments

Pročitaj još