• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Položaj Srba na KiM nikad gori 15 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti

Foto: Srpska lista, arhivska fotografija

Potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić, povodom 15 godina jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kaže da je položaj Srba nikad gori i da je politika Prištine usmerena ka uskraćivanju i onih prava koja stoje u zakonima na Kosovu i Metohiji.

Petnaest godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Srbi i dalje žive izolovani u svojim sredinama, uz veliku institucionalnu diskriminaciju, sa pravima građana drugoga reda, iako su im na papiru prava zagarantovana.

Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik Štrpca rekao je za RTS da je, kada se govori o položaju Srba, situacija nikad gora.

“Sve ono što se dešava od trenutka kada je Aljbin Kurti preuzeo vlast, usmereno je ka uskraćivanju i onih prava koja stoje u zakonima na Kosovu i Metohiji”, ističe Jevtić.

Broj incidenata, navodi, udvostručen je otkako je Kurti premijer, što opisuje odnos aktuelnih vlasti u Prištini prema Srbima.

“Na centralnom nivou nema političkih predstavnika Srba, što takođe govori o odnosu. Sve to zaokružuje celokupnu sliku problema u kojem se Srbi danas nalaze i života u uslovima koji su nebezbedni, sa jako slabim ekonomskim perspektivama, a sve zbog činjenice da aktuelna vlast čini sve da Srbe unizi i stavi u što teži položaj”, kaže Jevtić.

Ipak, Jevtić ističe da dijalog nema alternativu i da se mora razgovarati kako bi izbegli sukobe. “Nažalost, sa druge strane, Kurti i vlada u Prištini nisu spremni za dijalog, jer je za njih dijalog nešto što će njima oduzeti, kako oni misle, neka prava”, ukazuje potpredsednik Srpske liste.

Ističe da su Srbi izloženi nepravednom pritvaranju, a da oni koji žele da povrate svoju imovinu bivaju optuženi za navodne ratne zločine. “Uvek insistiram na tome da veliki deo odgovornosti ima međunarodna zajednica, koje ne bi smela da toleriše institucionalno nasilje nad Srbima na svim nivoima”, poručuje Jevtić.

Potvrđuje da se 80 odsto slučajeva nasilja nad Srbima dešava južno od Ibra, ali da u Štrpcu nemaju problem sa lokalnim Albancima, već sa onima koji ne žive u toj opštini. “Albanski narod prihvata retoriku koja je jako oštra prema Srbima. Konstantno se o Srbima govori kao o kriminalcima”, ističe Jevtić.

Kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, Jevtić kaže da je činjenica da je Vašington konačno uvideo da Kurti ne samo da nije spreman da formira ZSO, već nije spreman ni da obezbedi bilo koja prava srpskom narodu.

“Pozicija zvaničnog Vašingtona takva je da treba da se učini sve kako bi se izbegao bilo kakav sukob u ovom delu Evrope”, navodi Jevtić, ali napominje da neki u Evropi koji nisu deo EU, kao što je Velika Britanija, na drugačiji način pristupaju čitavom problemu.

Video je, kaže, u SAD odlučnost zvaničnog Vašingtona da ovoga puta zaista pristupi problemu na drugačiji način.

Siguran je da postoje neki rokovi i da su vrlo odlučni o tome da se formira Zajednica srpskih opština.

Comments

Pročitaj još