• Početna>
  • Vesti>

Kanjevac povodom Svetskog dana radija: “Uprkos strahu da postane relikt prošlosti, radio je danas dobar drug koga je lepo imati”

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Danas je Svetski dan radija koji je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

Radio ostaje najdostpuniji medij. On može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete. Na ovom području, najstariji radio je Radio Beograd koji je sa emitovanjem krenuo 1. oktobra 1924. godine.

Iako radio više nema tu popularnost kao što ju je imao na svom početku, a naročito u razvijenijim zemljama gde internet i televizija odnose prevagu, radio je daleko od svog kraja. Prema nekim istraživanjima od pre nekoliko godina, radio sluša 95 procenata stanovnika Zemlje.

Svoje mišljenje o slušanosti za Radio Kosovska Mitrovica povodom Svetskog dana radija prenosi i glavni i odgovorni urednik Radio Beograda2 Radoman Kanjevac.

 “Od nečega što je bila velika ekskluzivna stvar kad nije bilo ni televizije ni interneta ni društvenih mreža, već je postojala samo jedna kutija iz koje se čuo neki zvuk ili glas, pa do ovog sadašnjeg vremena kada radio neki doživljavaju kao relikt prošlosti.

Međutim u poslednje vreme, radio ima sve više slušalaca i ljudi su okrenuti radiju u ovoj opštoj poplavi slika sa svih strana, sa telefona,tableta i računara i imaju potrebu da se malo odmore uz nešto što je medij a nije toliko agresivno. Radio vam daje slobodu i razvija vašu maštu na neki način i lepo je da imate jednog takvog druga kao što je radio”, kaže Kanjevac i nabraja različita dostignuća i napredak u održivosti slušanja programa sa najdužom tradicijom.

Kanjevac ističe jubilej 65.godina postojanja Drugog programa Radio Beograda na šta je ponosan ali i brojne nagrade za kulturne, muzičke, ekološke i informativne sadržaje.

“Ovogodišnji smo dobitnici nagrade “Dimitrije Davidović” za uređivački poduhvat za 2022.godinu, kao medij koji je napravio najveći prodor u plasiranju sadržaja. Pored novina, televizije, internet portala, Udruženje novinara Srbije je nagradio Radio Beograd 2, tako da je to još jedan dokaz da je radio nešto što se prilagođava savremenom vremenu i ima svoju budućnost”, dodaje Kanjevac.

Danas se radio  nalazi pred mnogo izazova uslovljenih, pre svega, drugačijim načinom života i pojavom drugih medija, a tu se pre svega misli na internet, koji menja ljudske navike.

S druge strane, većina radio stanica koji program emituju na tradicionalan način, uz pomoć radio talasa, takođe program emituju na internetu čime  njihov radio briše sve državne i druge granice među ljudima.

O radiju danas naša koleginica radio novinar Daniela Tomašević kaže da je radio i danas najbrži i najpristupačniji medij.

“Sa novim medijima i njihovim napredovanjem, radio je uspeo da preživi, iako su predviđanja možda bila drugačija. I kada se uzme u obzir, da gotovo svaki radio ima integrisanu internet stranicu, onda je snaga radija kao medija još veća. Jednom je neko rekao: „Radio je medij, uglavnom hvaljen – hvaljen ali i zanemaren, ipak nikad kuđen, kao recimo televizija“, i zato verujem da će upravo zbog toga nadživeti druge medije, smatra Tomešević.

Za radio se kaže da je sociološki fenomen, slušale su ga generacije, preko njega su se prenosile važne, društveno-političke informacije, a danas se, osim vesti, plasiraju muzika, emisije, zabavne teme. Da, radio voditelji će uvek imati posla!

Urednik RBG2 Radoman Kanjevac kad uređuje program kaže vodi računa o svemu.

“Gledamo da naše emisije imaju trajnu vrednost, da nisu za jednokratnu upotrebu, nego da možete da ih čujete i za deset dana ili meseci pa i godina a da ne izgube mnogo od svog kvaliteta. Kada biramo teme za naše  razgovore, uglavnom radimo emisije “Rečeno i prećutano”, biramo teme da budu aktuelne, provokativne na neki način, angažovane tj. da ne ostavljaju nikog ravnodušnim, prosto da zadovoljimo nešto što su osnovni parametri za dobro novinarsko izražavanje. Imamo dobre muzičke urednike i muzika nam je jako važna i gledamo da emitujemo trajne muzičke vrednosti”, reakao je Kanjevac.

Prednosti radija kao medija

Radio predstavlja, jedinu zabavu vozačima motornih vozila u saobraćaju.To  je još uvek najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij koji postoji, koji se adaptira promenama u 21. veku i nudi nove načine interakcije i uključivanja.

Muzikom koju emituje, radio može širiti dobre vibracije i izazivati emocije kod onih koji slušaju radio. Izazov je spojiti sve to, jer za to treba znanja, talenta, volje, hrabrosti i sredstava.

Pored toga, publika koja ima privilegiju da sluša radijski program sa dobrim i zabavnim voditeljem ima bar nekoliko razloga da bude zadovoljna i srećna.

Radio i dalje ostaje aparat koji ima svoju dušu ispisanu vekom postojanja prvog elektronskog medija. Danas je jednosmerna komunikacija izbrisana pojavom interneta. Slušaoci i gledaoci mogu se uživo uključiti u program, ostavljati komentare na društvenim mrežama i tako na jednostavan i brz način možete učestvovati uživo u radijskom prenosu koji se neretko strimuje i putem videa na socijalnim mrežama.

Radio ima svoj duh i neku posebnu čar koja u svakom čoveku izaziva toplinu. Bilo da se sluša na nekom starom radio aparatu, u kolima, računaru ili mobilom telefonu, radio je mediji koji je uvek uz nas i za čije slušanje su nam potrebne uši i antena.

Comments

Pročitaj još