Podkast sa Petrom Gajićem

Petar Gajić i Aleksandra Arsić u studiju Kim radija (Foto Kim/Bojan Ćirković)

“Postojanje nazavisnih medija je jedini način da ne zapadnete u jednoumlje koje preti od strane političke vlasti. S druge strane jedini način da izbegnete haos sa nepouzdanim i neprofesionalnim informacijama koji preti od društvenih mreža koje su neregulisane”, kazao je za treće izdanje Kim podkasta novinar i producent televizije N1 Petar Gajić.

“Sa erom društvenih mreža koja je počela 2010. godine sve je više lažnih vesti i dezinformacija”, kazao je Petar Gajić, “a prosečnom konzumetu je jako teško da ih prepozna”.

“Društvene mreže su porazile tradicionalne medije i danas je jako teško prepoznati lažnu vest. Možete je prepoznati tako što je izvor te vesti nelogičan ili nije pouzdan. Tradicionali mediji su kud i kamo pouzdaniji od društvenih mreža, a ujedno treba gledati ko je izvor vesti. Ukoliko imate vest bez izvora, velika je verovatnoća da je reč o lažnoj vesti”, napomenuo je Gajić.

On je ocenio da je u Srbiji poslednjih godina gotovo nemoguće organizovati debatu između predstavnika vlasti i opozicije.

“Kada je reč o predstavnicima vlasti oni su odlučili, tačnije mislim da je jedna osoba odlučila, da ne komuniciraju sa N1 na način da dolaze u goste kod naših voditelja i autora. Jedina vrsta komunikcije koju mi imamo sa predstavnicima vlade u Srbiji jeste na konferencijama za novinare gde možemo da im postavimo pitanja”, istakao je Gajić i dodao da ima izuzetaka, te da pojedini fukcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) ipak gostuju u informativnim emisijama na televiziji N1, ali se mogu nabrojati “na prste jedne ruke”.

Zbog takvog stanja na medijskoj sceni građani ne dobijaju celovitu i kredibilnu informaciju, a novinarstvo kao profesija gubi na kvalitetu sadržaja, smatra on.

Neupućenom gostu iz inostranstva Gajić bi medijsku scenu u Srbiji opisao kao onu koja je “pod potpunim uticajem”.

“Vlade, odnosno predsednika Srbije, sa izuzetkom nekoliko medija koji imaju, hajde da kažemo, veću sklonost ka opoziciji nego ka vladajućoj stranci. Dakle, u te medije ubrajam i televiziju i portal N1“, rekao je on.

Tokom svoje novinarske karijere, Gajić je više puta bio napadnut na radnom zadatku.

“U tim trenucima morate biti pribrani, osećate veliki strah i to je normalno. Morate gledati da smirite tenzije, da vi ne učinite ništa čime ćete provocirati osobu koja vas je napala da dodatno to učini. Morate razumeti da je ta osoba takođe uplašena, da je ili pod nekim stresom ili spoljnim uticajem, pa morate probati i da je razumete. To je način da se ta osoba smiri, a to je najbolja zaštita da dođe do prekida te neprijatne konverzacije, sukoba ili fizičkog kontakta”, kazao je on.

Iako je formirana Radna grupa za bezbednost novinara kojom predsedava premijerka Srbije Ana Brnabić, Gajić je istakao da su pravi problemi novinara politički i ekonomski pritisci.

“Ti pritisci se ispoljavaju tako što ne žele da vam daju izjave, možemo da čujemo pretnje od najviših predstavnika vlasti, nipodaštavanje od tih istih državnih funkcionera. Finansijski pritisci su dosta loš materijalno – socijalni položaj novinara i na taj način vi dolazite u situaciju da ne možete da radite svoj posao na pravi način”, rekao je Gajić.

Pogledajte ceo podkast sa Petrom Gajićem.

Comments

Pročitaj još