• Početna>
  • Vesti>

CIK odredio rokove predizbornih aktivnosti za aprilske izbore na Severu

Foto: info.ks. net

Kosovska centralna izborna komisija na današnjem sastanku donela je odluku da odredi rokove za predizborne aktivnosti i odobri operativni plan za vanredne izbore na Severu, a koji će se održati 23. aprila, potvrđeno je za Gazeta Express.

„Centralna izborna komisija donela je Odluku o određivanju rokova za rad i odobravanju operativnog plana za organizaciju vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok“, kazao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Ujedno doneta je odluka i za određivanje rokova za vanredne izbore za skupštine opštine Zvečan i Leposavić.

Prema tabeli koju je u ovom tekstu objavila Gazeta Express, utvrđeni su rokovi glavnih aktivnosti za organizaciju ovih vanrednih izbora.

Kampanja će, prema ovoj tabeli, trajati od 4. do 21. aprila.

Rok za prijavu odnosno overu političkih subjekata i kandidata za učešće na izborima biće od 9. do 18. marta, a potvrda o overi subjekata iz decembra biće od 9. do 13. marta.

U tabeli se navodi da će izjave političkih partija za neučešće na izborima biti moguće od 9. do 13. marta.

Zatim, odluka CIK-a o prihvatanju ili odbijanju prijava političkih subjekata ili kandidata biće doneta do 24. marta, a žreb za rangiranje kanditata ili subjekata na glasačkom listiću održaće se 3. aprila.

Prema istoj tabeli, period akreditacija posmatrača političkih subjekata trajaće od 10. marta do 17. aprila, a za lokalne i međunarodne NVO i medije takođe od 10. marta do 18. aprila.

Period prijave za registraciju birača van Kosova trajaće do 20. do 27. marta, za glasanje putem pošte od 8. do 21. aprila, a period registracije birača sa posebnim potrebama od 26. marta do 8. aprila

U tabeli je naznačeno da će konačna lista birača biti overena 7. aprila.

CIK će imenovati četiri člana opštinskih izbornih komisija 18. i 19. marta, a konačni spisak i adrese biračkih centara biće poznati 22. marta.

Podsetimo, lokalni izbori na Severu Kosova raspisani su prvo za 18. i 25. decembar, a nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija koji je obuhvatio srpske predstavnike u opštinama, uključujući i gradonačelnike, zvaničnike u vladi i skupštini, kao i predsednike opštinskih izbornih komisija na Severu.

Potom su na mesta četiri predsednika opštinskih izbornih komisija postavljeni vršioci dužnosti iz drugih sredina.

Njihov prvi dolazak u Kancelarije OIK-a na Severu, sa namerom da počnu sa pripremama izbora, bio je početak novih decembarskih tenzija.

Izbori su u međuvremenu odloženi za 23. april.

Comments

Pročitaj još