• Početna>
  • Vesti>

Saučešće Vučića i Brnabićeve zbog zemljotresa u Turskoj: Spremni smo da ponudimo svu neophodnu pomoć

Foto: Zvanični Fejsbuk nalog Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće povodom razornog zemljotresa koji je rano jutros pogodio Tursku. Saučešće su uputili i predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar Edin Đerlek i gradonačelnici Beograda i Novog Pazara, Aleksandar Šapić i Nihat Biševac.

Aleksandar Vučić je, u objavi na Tviteru, naveo da izražava saučešće porodicama nastradalih, narodu Turske i predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, a povređenima u razornom zemljotresu koji je jutros pogodio Tursku poželeo brz oporavak.

“Srbija je uz vas u ovim teškim trenucima, spremna da ponudi svu neophodnu pomoć”, poručio je predsednik Srbije u objavi na Tviteru.

Saučešće je tokom gostovanja na RTS-u izrazila i predsednica Vlade Ana Brnabić, ističući da je Tursku i Siriju zadesila velika tragedija.

“Šta god mi možemo da pomognemo, uvek smo tu u takvim situacijama”, rekla je za RTS Ana Brnabić i navela da će se ovim povodom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić čuti sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek uputio je telegram saučešća zvaničnicima Turske i Sirije, kao i porodicama stradalih i građana povodom razornog zemljotresa koji je danas pogodio ove dve zemlje.

“Našim turskim i sirijskim prijateljima, želim da izrazim duboko saučešće zbog gubitka velikog broja života u teškoj prirodnoj nepogodi. Srbija će, kao i uvek, biti uz svoje prijatelje i pružiti svu neophodnu pomoć kako bi se ova katastrofa prebrodila što je pre moguće i uz najmanju štetu”, navodi se u telegramu, saopšteno je iz ministarstva. 

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić ambasadoru Republike Turske Hamiju Aksoju izrazio je najdublje saučešće zbog žrtava razornog zemljotresa koji je rano jutros pogodio ovu zemlju i naglasio da će Republika Srbija Republici Turskoj poslati dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina.

Na sastanku sa ambasadorom Republike Turske, ministar Gašić istakao je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova pružiti svu neophodnu pomoć i poručio da je Srbija uz turski narod u ovim teškim trenucima.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, po nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, šalje u Republiku Tursku dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina, Sektora za vanredne situacije”, kazao je ministar Gašić.

Ambasador Aksoj naglasio je da je Srbija još jednom potvrdila da je pravi prijatelj Turske i zahvalio joj se na brzoj pomoći. 

Saučešće je ambasadoru Turske uputio i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

“Veoma me je potresla vest o katastrofalnom zemljotresu koji je zadesio jug Turske, u kojem je stradao veliki broj ljudi. Građani Novog Pazara najiskrenije žale i dele tugu sa porodicama stradalih i bratskim narodom Turske. Želim Vam mir i snagu u ovim teškim vremenima. Neka Allah podari rahmet stradalima”, naveo je Biševac.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić uputio je u ime Grada Beograda i u lično ime saučešće porodicama stradalih u snažnom zemljotresu koji je pogodio Tursku rano jutros, sa epicentrom nedaleko od grada Gazijantepa i istakao da je Beograd spreman da pomogne u otklanjanju posledica.

“Nažalost, umesto da 21. februara u radosti dočekamo delegaciju Gazijantepa i potpišemo prethodno dogovoreni sporazum o bratimljenju naših gradova, danas gledamo strašne slike ljudi zarobljenih pod ruševinama i njihove uništene domove. Veoma nas je potresla nesreća koja vam se dogodila. Naše misli su sa stanovnicima gradova pogođenih zemljotresom”, naveo je gradonačelnik, saopštio je gradski Sekretarijat za infomrisanje.

Comments

Pročitaj još