• Početna>
  • Vesti>

Koha: Kosovski karatisti ne mogu više na Kipru da se takmiče sa kosovskim simbolima

Umesto u areni, mladi kosovski karatisti u petak su stajali na tribinama hale u Larnaki na Kipru, gde se održava Evropsko prvenstvo za kadete, juniore i uzrast U21.

Reprezentativci Kosova u karateu nisu mogli da se ravnopravno pojave na evropskom prvenstvu i zbog toga je odlučeno da se ne takmiče na glavnom kontinentalnom takmičenju.

Vlada Kipra je odlučila da kosovski karatisti ne mogu da se takmiče sa državnim simbolima na Evropskom prvenstvu. Odluku Vlade Kipra prihvatila je Evropska karate federacija, te su tako kosovski karatisti izostavljeni iz takmičenja koje je krenulo danas.

Kipar ne priznaje Kosovo kao državu i odlučio je da diskriminiše kosovske sportiste. U stvari, sportisti sa Kosova su se i ranije takmičili na Kipru i simboli Kosova su se ranije pojavljivali u ovoj zemlji, ali situacija se promenila za evropski karate, dok je izostala podrška i razumevanje Evropske federacije.

Kosovski karatisti otputovali su na Kipar po medalje, ali oni će se vratiti, a da se uopšte nisu takmičili.

Stav svih karatista je bio da se takmiče samo ako su ravnopravno tretirani.

„Prihvaćeni smo sa punim pravom u Evropskoj federaciji i do sada smo se ravnopravno takmičili sa drugima, ali ovde na Kipru smo upali u nevolje. Vlada Kipra je poručila Kiparskoj karate federaciji da Kosovo može da se takmiči, ali samo predstavljanjem kosovske karate federacije. Umesto zastave, u sali je postavljena zastava sa natpisom ‘Kosovski karate savez’ (KKF). Čak i na zvaničnom sajtu, gde su prezentovani rezultati piše KKF, a ne Kosovo, kao i obično i ovo nam se desilo prvi put. Takođe nam je rečeno da himna Kosova neće biti dozvoljena ako osvojimo medalje i da neće biti istaknuta zastava Kosova“, rekao je predsednik Kosovske karate federacije Avni Gaši (Gashi).

Pokazao je da je u stalnoj koordinaciji sa MKRS i KOK-om. Takođe je odmah pisao Svetskoj i Evropskoj karate federaciji, ali podrška međunarodnih karate udruženja je izostala.

„Izvršni komitet EKF-a održao je dug sastanak ovde u Larnaki. Posle sastanka, usmeno nam je rečeno da ne mogu da menjaju odluku Vlade Kipra i da možemo da se takmičimo samo onako kako to odredi kiparska federacija. Naravno, nismo prihvatili i ne takmičimo se. Svi mi, uključujući takmičare i trenere, bili smo jednoglasni da ne treba da se takmičimo, ako nas ne tretiraju ravnopravno sa drugima“, dodao je Gaši.

Prema rečima predsednika kosovskog karate saveza, takmičari su očajni zbog diskriminacije koja im je učinjena.

„Oni su uradili mnogo posla u svojim klubovima za ovo prvenstvo. Nastali su i troškovi, a platili smo i kotizaciju, ali juče nam je saopšteno o odluci Vlade i situacija se nije promenila uprkos našim naporima. Takmičari su demotivisani i depresivni. Ali istovremeno su i ponosni i građani ne žele da gaze simbole države“, dodao je Gaši.

Preko 30 kosovskih karatista trebalo je da se takmiči na Evropskom prvenstvu. Na ovoj omladinskoj manifestaciji učestvuju karatisti iz 48 različitih zemalja.

Prethodnih godina, kosovski karatisti su bili uspešni na ovom takmičenju, ali ovoga puta nije im bilo dozvoljeno da se bore za medalje, dok ostaje da se vidi da li će biti akcije protiv Kipra.

Iako je Kosovo prihvaćeno sa punim pravima u međunarodnim sportskim federacijama, kosovski sportisti su i dalje diskriminisani u nekim državama.

(Tekst izvorno preveo KoSSev)

Comments

Pročitaj još