• Početna>
  • Vesti>

Nastavljena sednica Skupštine o KiM; Vučić: Pitanje KiM je državotvorno pitanje

Foto: Tanjug

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su posebnu sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji, na čijem dnevnom redu je Vladin “Izveštaj o pregovorima sa Prištinom”. Sednica je nastavljena u 11h.

Sednici prisustvuje predednik Aleksandar Vučić i 165 poslanika. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče izneo je plan od 10 tačaka o politici Srbije u narednom periodu i govorio o francusko-nemačkoj inicijativi. Vučić je prisutan i na današnjem skupštinskom zasedanju

Na dnevnom redu posebne sednice Skupštine Srbije je Vladin “Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023”.

Poslanici opozicije o pretnjama sankcijama

Robert Kozma iz Zeleno – levog kluba je rekao da predsednik čas govori o predlogu za KiM, zatim o sporazumu, inicijativi, pa platformi, pa okviru za buduće delovanje za KiM, kao i zapadne zemlje nisu pretile sankcijama Srbiji već predsedniku lično i optužio ga da vodi pregovore o KiM isključivo o zaštiti sopstvenih interesa i ostanku na vlasti.

Kazao je da su SAD i Velika Britanija uvele sankcije, kako je rekao, Vučićevim “bliskim saradnicima” Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću, i da je SNS uvela “strahovladu” na severu KiM umesto da se fokusira na lakši život Srba na KiM.

Samostalni poslanik Žika Gojković je na početku sednice rekao da pitanje KiM u skupštini služi za sticanje jeftinih političkih poena i da je sada potrebno jedinstvo.

Naglasio je da protiv ulaska Kosova u UN, kao i da je Srbija pokazala maksimlno strpljenje i privrženost mirovnom rešenju za razliku od druge strane.

“Najteže je da državni interesi budu iznad stranačkih i da pokažemo jedinstvo, da budemo svi za nacionalne intrese Srbije. Pitanje KiM je državotvorno pitanje. Važno je da se formira što pre ZSO, ako ništa drugo bar zato da se zaštite kolektivna prava našeg naroda na KiM i da se nastavi dijalog. Alternativa dijalogu je sukob sa svetom, izolacija i ekonomski krah države, juče niko to nije smeo da kaže da ne bi izgubio koji politički poen”, istakao je Gojković.

Vučić: Okolnosti nam ne idu naruku, nisam za zamrznuti konflikt

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u Skupštini Srbije da nikada nije pregovarao ni sa kim o opstanku na vlasti, niti da će o tome pregovarati sa bilo kim, jer ga interesuje samo opstanak i napredak Srbije.

“Nikada neću pregovarati zbog opstanka na vlasti, mene interesuje opstanak i napredak Srbije”, poručio je Vučić.

Predsednik je tako odgovorio na optužbe poslanika Roberta Kozme iz Zeleno-levog kluba da je SNS, pored sve muke za Srbe na KiM, uveo strahovladu na severu KiM i da uvek sa međunarodnim predstavnicima “ispregovara za sebe ostanak na vlasti, a za građane KiM sve veću neizvesnost”.

Istakao je da građani treba da razumeju da nije uvek pitanje onoga šta na nekom papiru o KiM stoji već i da je važno pitanje političkog momenta i okolnosti i života oko nas, i šta je to što možemo da uradimo u datim okolnostima.

Neretko kao noj nabijamo glavu u pesak, rekao je Vučić.

“Kažu pregovaraš već 10 godina, a da nije pregovora morali bismo da priznamo nezavisno Kosovo. Je l’ to vaša politika? Okolnosti nam ne idu naruku, nisam za zamrznuti konflikt, naprotiv”, rekao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo na jučerašnju sednicu i rekao da je bio primoran da demantuje “24 činjenične laži”, ne u smislu politike i drugačijih stavova.

Vučić: Ja poštujem Rusiju, a ne služim Rusiji, služim samo Srbiji

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je odgovarajući poslanicima opozicije da su geopolitičke okolnosti sada najlošije u poslednjih 10-15 godina.

“Znam ja kako to izgleda kod nas Srba – nek je mečka zaigrala pred njihovim vratima, sad će Rusi da uzvrate, ovako, onako. A onda vidite da u stvari debelu cenu svega plaćamo mi. Jedino je lošije za nas. Bio sam jedan od retkih koji se sreo sa Lavrovom u UN u septembru i zbog toga oštro kritikovan na Zapadu. Šta je to što mi tačno zamerate? Šta je problem, šta mi zamerate tu? Vi jeste, ja nisam zaboravio da se taj susret desio. Je l’ mislite da treba da Srbiju izlažemo pritisku?”, rekao je Vučić i upitao šta smo uradili protiv ruskih interesa.

Naglasio je da poštuje Rusiju, a ne služi Rusiji, i dodao da služi samo Srbiji i to je bila njegova politika i biće i u budućnosti.

Vučić je, odgovarajući na kritike poslanika Dveri Ivana Kostića, ukazao da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, a da se ne nalazi na putu ka atlantskim integracijama.

“Srbija se nalazi na evropskom putu, a što se atlantskih integracija tiče, Srbija ne želi u NATO. Srbija želi da ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost i da jača. Postoji razlika između evrointegracija i atlantskih integracija”, naglasio je predsednik.

Polemika o stranim investicijama

Predsednik Vučić izjavio je da su strane direktne investicije mnogo značajne za srpsku privredu i da  se od toga isplaćuju i veće plate i veće penzije dodajući da, ukoliko ima zainteresovanih investitora iz Rusije, dobrodošli su u Srbiju.

Odgovarajući na kritike poslanika Dveri Ivana Kostića u vezi sa saradnjom sa Ruskom Federacijom, Vučić je, na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o KiM, kazao da je tokom prošle godine u Srbiji zabeležen skok azijskih, odnosno kineskih i japanskih investicija, nešto manje je bilo evropskih, ali su i dalje dominantne, a ruske investicije su oko 2,5 odsto.

“Razumljivi su i razlozi”, kazao je Vučić komentarišući nizak nivo ruskih investicija dodajući da kada se država vodi, mora se izračunati sve.

Vučić je ukazao i da je trgovinska razmena sa Nemačkom prošle godine bila 8,3 milijarde, a da će ove godine ići preko devet, možda 10 milijardi.

“To je pitanje fabrika koje ovde rade. To je lek za srpsku privredu, odatle nam se isplaćuju veće plate, veće penzije”, rekao je Vučić.

“Nemamo problem da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, mi smo otvoreni za to, kao što plaćamo gas, dana ne kasnimo, sve plaćamo u valuti, ni od koga ne zavisimo. Ako su zainteresovai i imaju investitore, uvek su dobrodošli, ali nažalost sada imaju drugih briga”, kazao je predsednik.

Vučić kaže da kada je reč o odnosima Srbije i Rusije, ne postoji nijedna druga evropska zemlja od Srbije koja ima bolje odnose sa Ruskom Federacijom.

Kaže da se Srbija ponaša odgovorno i fer.

“Ali, ja da brinem sve brige i Rusije i Zapada, a i jedni i drugi to traže, nisam u stanju, niti hoću. Dovoljno briga imamo u Srbiji koje moramo da rešavamo. Neće tu Bog pomoći ništa, tu ćemo mi malo da pomognemo, vi da nam ne odmognete”, kazao je Vučić odgovarajući Kostiću.

“Zlatna groznica”, litijum, mini-hidroelektrane i cipele na stolici

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta optužio je predsednika da ga trese “zlatna groznica”.

“Ja mislim da ste uništili Srbiju, mi sa vama zajedno slušajući vaše besmislice oko litijuma, da smo svi naseli na ozbiljno obavljene obaveštajne poslove stranih obaveštajnih agencija i time ugrozili našu zemlju, u najboljem slučaju nadam se da smo na dve-tri godine, a bojim se zauvek, odložili nešto što bi bio ogroman prihod naše zemlje i podiglo u nebesa Loznicu, Krupanj, Mali Zvornik, Ljuboviju, ali i Veliki Zvornik u Republici Srpskoj i celu Srbiju”, odgovorio je Vučić Jovanoviću.

Odgovorio je i na optužbe da je dao Rusima naš gas i naftu.

“Dao sam im gas i naftu 2007. godine. Interesantan slučaj. Kažete da sam dao našu vodu Kola-Koli, taj ugovor je potpisan 2006. godine”, istakao je i dodao da mora biti fer, i da bi on potpisao isti taj ugovor da je bio tada na vlasti.

Istakao je da je sam “Ćuta hteo da gradi malu hidroelektranu na reci Temska i da ima dokaze za to”.

“Sve vreme ste vi slali mejlove sa svojih mejlova i borili se za to. Niste dobili biznis, pa onda smeta kad je neko drugi dobio biznis”, ističe Vučić i napomenuo da nije on hteo da gradi minihidrocentralu na svoje ime već na ime Dragiše Lilića, a da imaju i snimak njegovog priznanja.

Vučić je pokazao i fotografiju na kojoj je Ćuta cipelama stojao na skupštinskoj stolici i snimao jučerašnji incident.

Stefanović: Srbija plaća visoku cenu neuvođenja sankcija Rusiji

Borko Stefanović iz poslaničke grupe Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga istakao je da teške uvrede iznesne u skupštinsoj raspravi neće pomoći hiljadama Srba koji se iseljavaju sa KiM.

“Nećemo dovoliti da Srbija krvari i propada zarad političkih poena”, dodao je Stefanović.

Iznoseći svoje podatke o padu privrednog rasta u prošloj godini, Stefanović je istakao da će Srbija nastaviti da plaća visoku cenu neuvođenja sankcija Moskvi.

Nije dobro hvaliti se sa 350 dana neuvođenja sankcija Rusiji, rekao je Stefanović, dodajući da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja to nije učinila.

Ponovo je predložio da parlament obrazuje komisiju za pregovorački okvir sa Prištinom u kojoj će, između ostalog, učestvovati i predstavnici Srpske pravoslavne vrkve, Srpske akademije nauka i umetnosti, nevladinog sektora.

Vučić: Ne bagatelisati potencijalne pretnje sa Zapada

Na sednici o izveštaju o toku pregovora sa Prištinom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da geopolitička situacija za Srbiju nikad nije bila nepovoljnija i da ne treba “bagatelisati potencijalne pretnje koje dolaze sa Zapada”.

“Nije ovde pitanje ljubavi ili ideologije, ovde je pitanje opstanka našeg naroda i opstanka naše države”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja poslanika “Dveri” Ivana Kostića.

Kostić je pitao predsednika Vučića da li veruje da postoji mogućnost “da Srbija donese neku novu platformu za pregovore sa lažnom državom Kosovom i Metohijom”.

“Ako nemate ideju, pitajte Srbe sa Kosova i Metohije, pošto ste majstor za ankete, za istraživanja javnog mnjenja, pitajte monahe i sveštenike na Kosovu i Metohiji šta oni misle koji je predlog dobar za Srbiju i da li se oni slažu sa predlogom Francuske i Nemačke, pa ćete dobiti odgovor iz koga ćete moći da izvučete neku ideju šta treba da uradite po pitanju buduće politike”, rekao je Kostić.

On je pitao predsednika i ko ga savetuje da se odriče institucionalne saradnje sa Rusijom, da se devet meseci nije čuo sa Putinom, Ivici Dačiću ne dozvoljava da se vidi sa Sergejem Lavrovim, i zbog čega se odriče jedinog partnera koji nas čuva u SB i UN? Vučić je odgovorio da su geopolitičke okolnosti lošije za nas nego što su bile u poslednjih deset ili 15 godina.

“Imam ja tu i u delu porodice – e nek’ je mečka zaigrala malo pred njihovim vratima, sada će Rusi da uzvrate, sada će ovako, sada će onako, pa će naši da ih pobeđuju, pa će da bude, a-ha. A onda vidite da, u stvari, debelu cenu svega toga plaćamo mi. Šta se promenilo? Ništa, osim što je teže i lošije za nas”, rekao je Vučić.

On je rekao da se treba zaustaviti i izbeći posledice.

“Hajde da probamo da čuvamo mir, da probamo da sačuvamo decu, da gradimo mir i da gradimo budućnost”, rekao je Vučić.

Dodao je da je povlačenje investicija jezivo i nešto što ne bi poželeo nikome, te da se ne treba zavaravati da sankcije ne bi nanele ozbiljnu štetu Srbiji.

“Samo bi nas mir spasio. Ovako, svaki nastavak rata, mi nagrabusismo, zato što niko neće nas da trpi. Ne samo zbog sankcija Rusiji, nego neće zbog toga da se Putin ne bi pozvao na kosovski presedan, jer je on to njima govorio u razgovorima. To su mi rekli i Šolc, i Makron, i Šarl Mišel. Uostalom, to je on i javno rekao”, naveo je Vučić.

Vučić: Zbog neuvođenja sankcija plaćamo visoku cenu, nije moja – državna odluka

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da zbog neuvođenja sankcija Rusiji država plaća visoku cenu u međunarodnim odnosima, ali da on nema nameru da tu odluku za sada menja.

Vučić je u parlamentu, odgovarajući na izlaganje poslanika Stranke slobode i pravde (SSP) Borka Stefanovića, koji je rekao da Srbija već plaća previsoku cenu zato što nije uskladila spoljnju politiku sa Evropskom unijom, i nije uvela sankcije Rusiji, rekao da ta odluka nije njegova, nego državna, i da „košta ne malo, ali dok nas ne košta vitalnih interesa moramo da čuvamo svoju politku“.

„Ako to ne budemo mogli ja ću reći – ne možemo više da izdržimo“, rekao je Vučić i dodao da Srbija nije podržala „ruski upad u Ukrajinu jer čuvamo principe Ujedinjenih nacija“.

On je Stefanoviću odgovorio i da je predsednički kanidat na izborima 3. aprila 2022. godine koga je SSP podržala do izbora „govorio da neće uvoditi sankcije Rusiji“, da bi već 4. aprila iz SSP „izašli i rekli da treba uvesti sankcije“.

Na kritiku Stefanovića da Srbija „od svih zemalja centralne i istočne Evrope ima najmanji rast“, i u isto vreme „najvišu inflaciju od 15 odsto i rekordan javni dug, od čega u poslednja četiri meseca zaduživanje iznosi više od pet milijardi evra“, Vučić je odgovorio da se „ne računa dug u apsolutnim, nego u relativnim brojevima“.

„Jedva čekam da naš javni dug bude kao u Nemačkoj, to će biti za jedno 1.000 godina“, rekao je Vučić.

On je kao uspeh vlasti naveo da je u 2022. godini bila „najniža stopa nezaposlenosti u istoriji Srbije“, kao i da se očekuje da će prosečna zarada u januaru ove godine biti oko 740 evra.

Vučić: Povlačenjem barikada spaseni životi; Ristić: Srbi na Kosovu prepušteni sami sebi

Poslanik „Ujedinjenih“ Slaviša Ristić smatra da je u izveštaju za KiM, „verno preneta“ situacija, „makar kad je u pitanju nasilničko ponašanje fašističkog režima Aljbina Kurtija“.

Smatra da štaviše, građani Srbije traže odgovor na pitanje „ko će i na koji način da ih zaštiti od terora Aljbina Kurtija“.

„Međutim, postavljam pitanje svima vama, a posebno Vama predsedniče, šta je država uradila i da li dovoljno uradila da spreči Kurtija u nekim zlodelima. Ja mislim da nije. Ili, bar, da nije dovoljno. Osim podizanja borbene gotovosti i intervencija kod predstavnika međunarodne zajednice, koji se po pravilu prave gluvi i slepi, drugi poteza nije bilo.. Srbi s Kosova i Metohije su skoro prepušteni sami sebi“, kazao je Ristić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Skupštini Srbiji da su Srbi sa KiM morali da povuku barikade prilikom poslednjeg protesta i da su time sačuvani životi, jer bi NATO snage krenule na njih.

Odgovorajući na pitanje poslanika Slaviše Ristića iz Ujedinjenih zašto su barikade na KiM povučene iako nisu ispunjeni zahtevi Srba, Vučić je rekao da nije bio oduševljen time što nisu ispunjeni svi zahtevi Srba sa KiM, ali da je on morao da sagleda širu sliku i sačuva živote ljudi.

“Što se tiče barikada nismo imali nikakav osnov da ih zadržimo i jedan dan više, bili bismo prokazani u celom svetu. Nisam bio zadovoljan, znam da su ljudi želeli borbu, ali izvukli bi deblji kraj sa NATO”, poručio je Vučić.

On ističe da nije bio problem u Albancima, da je jedan od posrednika zvao Petra Petkovića i rekao mu “imate 24 sati, onda će vas napasti Kurti”.

“Uplašili su i Marka i Petra”, ispričao je Vučić, dodajući da je to dobro jer znači da su odgovorni ljudi i brinu za narod.

“Pozvao sam tog posrednika i pitao ga šta radite ovo kad znate da Kurti nema snage i da pošalje sve svoje jedinice i to znamo i ti i ja. Jer nisu to samo barikade, već malo komplikovanije. On mi je rekao – nije Kurti, nego NATO”, rekao je Vučić.

On je istakao da je pričao sam sa svima i da svi znaju koliko su se borili, ali da je njegovo da sagleda širu sliku.

“Da vidimo da li možemo da ubedimo nekoga da su opravdane barikade ili ne. Nismo mogli nikoga da ubedimo, zato što niko nije hteo da čuje vapaj srpskog naroda”, istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da smo sačuvali živote, jer smo znali da NATO mora da krene na barikade, a ljudi iz KFOR-a su mnogo odgovorniji i znaju da bi bilo krvi.

Rekao je i da nije zahtevao uklanjenje barikada i naglasio da ne postavlja ultimatime srpskom narodu.

“Nikada nikome nisam postavio ultimatum srpskom narodu. I da ne uradite ono što tražim od vas nikakve posledice neće biti. Tako smo se dogovorili sa RS. Pitajte Dodika, Cvijanović, Srbe u Crnoj Gori, KiM”, kazao je Vučić.

Na konstataciju Ristića da Albanci ne poštuju sporazum o tablicama, Vučić je rekao da je svestan toga, ali da on ne može ništa da uradi tim povodom, ali da bar imamo neka prava na papiru.

“Mi smo postigli sporazum o tablicama, nisam bio oduševljen tima, ali sam rekao da je to mala taktička pobeda, sačuvali smo mir, a onda su Albanci ponovo počeli da ga krše. Pogledajte Šolea i Stana, i oni su upozorili Albance da krše sporazum, i jedan i drugi upozorili su pre neki dan Kurtija da krši sporazum, šta je tu krivica Srbije i moja krivica”, kazao je Vučić.

Dodao je da je shvatio da Albanci neće da sprovedu nijedan sporazum i zapitao: “I šta sada?”.

“Rekli ste da su Amerika, Francuska i Nemačka predložile da Kosovo bude nezavisno, ma nemoguće. A u vaše vreme proglasili su nezavisno Kosovo i priznali ga i vi šte sada iznenađeni. Tada niste bili iznenađeni, a sada ste strašno iznenađeni”, konstatovao je Vučić.

Dodao je da je šef Ristićeve poslaničke grupe rekao pre neki dan da problem registarskih tablica treba da rešimo tako da sve tablice mogu da pređu svuda bez nalepnica.

“Da kažem narodu da prihvati RKS table i to je legitimno. Da li vi razgovarate između sebe ili samo znate da je Vučić za sve kriv?”, upitao je predsednik.

Dodao je da je ista priča sa sankcijama Rusiji, jer iz iste poslaničke grupe jedni mu zameraju što nije uveo sankcije, a drugi što ne služi Rusiji.

“Moj posao nije da slušam šta misle ljudi, već da donosim odluke koje su dugoročno dobre za ljude”, poručio je Vučić.

Naglasio je da ljudi posmatraju stvari kao da se ništa nije promenilo za zadnjih 25 godina, kao da 1999. nismo potpisali Kumanovski sporazum i kao da Priština 2008. nije proglasila nezavisnost.

“Neće ništa da se desi, nikakvo čudo. 25 godina kasnije nije isto. Dali smo novac za svaku crkvu i manastir, dali novac za kuhinje. Dve i po godine tražim da napravimo brzu magistralu od Kraljeva do Mitrovice i ne daju nam. Obezbedili smo pare, ali ne daju da Srbija to radi”, naglasio je Vučić.

Comments

Pročitaj još