• Početna>
  • Vesti>

Vašington: Dačić razgovarao sa Šoleom i Eskobarom o KiM, danas prisustvuje molitvenom doručku

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta Derekom Šoleom.

Na svom Tviter nalogu Šole je naveo, da je “nakon razgovora državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i predsednika Srbije Aleksandra Vučića usledio odličan sastanak sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem”.

“Potvrdili smo dugogodišnje prijateljstvo između SAD i Republike Srbije i izrazili podršku angažovanju Srbije u dijalogu sa Kosovom i nastojanjima da se promoviše veći mir i bezbednost u regionu”, napisao je Šole.

Dačić na molitvenom doručku

Dačić se sastao i sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Garbijelom Eskobarom.

Oni podržavaju stav da je Zajednica srpskih opština nešto što je već dogovoreno, a ne predmet razgovora, i da mora biti formirana da bi se pristupilo primeni sporazuma, kaže Dačić.

“Za nas je veoma bitan stav SAD, prvo Zajednica srpskih opština, pa sve ostalo. Veoma je važno reći da Sjedinjene države misle ozbiljno, da Kurti može da snosi veliku odgovornost ukoliko se bude destruktivno ponašao i ukoliko ne želi da formnira Zajednicu srpskih opština”, rekao je Dačić. 

Molitveni doručak je značajan događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemalja.

To je forum koji je ustanovljen iz želje da se na trenutak zaborave političke razlike i da se u dobroj komunikaciji, bez formalnih opterećenja, lideri iz različitih oblasti političkog, društvenog i privrednog života sastanu i razmene informacije, namere i platforme za delovanje.

Počasni gost Molitvenog doručka je američki predsednik, a svake godine prisutan je i gost iznenađenja i čiji identitet se ne otkriva pre početka događaja.

Molitveni doručak ustanovljen je 1953. godine kada je američki predsednik Dvajt Ajzenhauer, na inicijativu metodističkog sveštenika Abrahama Veridea, pozvao senatora Frenka Karlsona da se sa predstavnicima vlade i opozicije pomole za Ameriku.

Comments

Pročitaj još