Sednica Skupštine o KiM, Vučić pred poslanicima

Foto: RTS

Posebna sednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu izveštaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara zakazana je za danas, a očekuje se i prisustvo predsednika Aleksandra Vučića.

U izveštaju koji će se naći pred poslanicima, ističe se da je u periodu od septembra do januara došlo do eskalacije krize, kao i sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na KiM, i ocenjuje da za takav razvoj događaja isključivo odgovornost snosi prištinska strana.

Ističe se i da Beograd neće odustati od zahteva da Zajednica srpskih opština bude hitno formirana, kao i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbednosti srpskog naroda u pokrajini i zaštitu srpskih nacionalnih interesa.

Vučić je izjavio u sredu da bi bilo dobro da se na današnjoj sednici postigne što veće jedinstvo, ali da u to ne veruje.

“Živimo u demokratskom obliku političkog režima i prirodno je da ljudi ne budu saglasni. Nije prirodno da se ne razumemo kada su ključni nacionalni zadaci pred nama i kada se nalazimo u vremenu kada je najteže verovatno za Evropu i svet od Drugog svetskog rata, za nas od devedesetih”, rekao je Vučić.

Poslanici vladajuće koalicije naveli su da će, sudeći prema izjavama opozicionih političara, izostati neophodno jedinstvo. Opozicija ocenjuje da će sednica imati smisla ukoliko se bude govorilo o francusko-nemačkom planu za rešavanje pitanja KiM, a ne samo o izveštaju o pregovorima sa Prištinom.

Comments

Pročitaj još