• Početna>
  • Vesti>

Dačić: SAD pozdravljaju konstruktivan stav predsednika Srbije u dijalogu o KiM

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Vašingtonu, posle Molitvenog doručka, da SAD pozdravljaju konstruktivan stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića u dijalogu sa Kosovom, prenosi Juronjuz Srbija.

On je istakao da je glavni događaj za njega tokom posete Vašingtonu bio razgovor sa savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, javlja Tanjug.

“Sada se nalazimo u kritičnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine kada imate s jedne strane Beograd koji ima konstruktivnu ulogu i s druge strane Prištinu i kako na to gledaju svetske sile. Zato mislim da mogu da iskažem potpuno zadovoljstvo onim što sam čuo u Vašingtonu, a to je da svi pozdravljaju stav predsednika Vučića, ocenjuju ga konstruktivnim i odgovornim, a taj stav je jasno definisanje šta mi ne prihvatamo, odnosno šta mislimo da su crvene linije, a to je pre svega ulazak Kosova u UN i druge međunarodne organizacije. Ali i stav da ZSO nije nešto o čemu treba pregovarati, nego nešto što bi trebalo prvo uraditi”, rekao je Dačić.

On je dodao da je Srbija posle dugo godina došla u situaciju da niko sada Beograd ne označava kao prepreku u razgovorima i pregovorima, nego da su kritike usmerene pre svega ka kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. 

“Naše je uverenje da Kurti ne želi ZSO i da se on protivi bilo kakvom mirovnom dogovoru. Stoga je uloga Srbije veoma značajna i to su najvažniji rezultati ove posete. Da vidimo koliko se promenila pozicija SAD”, rekao je Dačić.

Dačić je osudio i ponašanje pojedinih opozicionih stranaka tokom sednice Skupštine Srbije, ističući da bi one trebalo da budu opozicija vladajućim strukturama, a ne državnim interesima Srbije.

On je novinarima rekao da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio odgovoran, sveobuhvatan i da je dao odgovore na sva pitanja koja zanimanju građane i narodne poslanike. 

Prema Dačićevim rečima, američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Vučića uoči sednice Narodne Skupštine, jer svi znaju da će predsednik Srbije Vučić biti izložen velikim unutrašnjim i spoljašnjim pritiscima.

“Današnje scene koje su se mogle videti unutar Skupštine nanose veliku i duboku štetu Srbiji i njenim interesima, a to je da narod bude jedinstven”, istakao je Dačić.

Comments

Pročitaj još