• Početna>
  • Vesti>

Kurti nakon jučerašnjeg sastanka o ZSO: „Etničko udruživanje nije moguće na multietničkom Kosovu“

„Etničko udruživanje nije moguće na multietničkom Kosovu“, prva je reakcija kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, nakon jučerašnjeg sastanka o Zajednici srpskih opština, na kojem je američki ambasador u Prištini okupio srpske i albanske političke predstavnike, diplomatski kor i predstavnike civilnog društva i pozvao na hitno formiranje ovog tela.

Kosovski premijer upitan je danas – da li vidi nove izbore na Kosovu kao referendum u vezi sa tim da li bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira ili ne.

On, međutim, podseća da su parlamentarni izbori održani pretprošle godine, te kaže da „Srbija ne može da odlučuje o Kosovu“.

„Bili su izbori 2022. godine u Pokretu Samoopredeljenje. 2021. su bili parlamentarni i lokalni izbori, Srbija ne može da odlučuje za Kosovo. Uskoro slavimo 15 godina od proglašenja nezavisnosti i ponosni smo na dostignuća u poslednje 2 godine“, rekao je Kurti, prenosi Klan Kosova.

Samo dan nakon sastanka o ZSO nakon kog je Zapad još jednom pozvao Prištinu da formira ovo telo, Kurti ponavlja da „etničko udruživanje nije moguće na multietničkom Kosovu“.

On takođe ponavlja da u trenuku kada je Kosovo proglasilo nezavisnost ono „nije smatrano albanskom zemljom“.

„Etničko udruživanje nije moguće na multietničkom Kosovu. Kada smo pre 15 godina proglasili nezavisnost, rekli su da iako Kosovo ima preko 90 odsto Albanaca, to ga ne smatra albanskim“, rekao je Kurti.

Američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer, saopštio je na konferenciji za medije nakon jučerašnjeg sastanka da je formiranje ZSO „kritično, važno i hitno“, ali je nedvosmisleno naglasio da se SAD, „strogo protive formiranju bilo kakvog entiteta koji liči na Republiku Srpsku“.

Kazao je i da njegova zemlja ne podržava nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili koji bi ugrozio suverenitet, nezavisnost, demokratske institucije ili multietnički karakter”.

Danas je iste ove poruke poslao i tokom posete opštine Đakovica.

„SAD smatraju da je sada vreme da Vlada Kosova krene dalje sa Zajednicom opština sa srpskom većinom. To ne bi trebalo da bude ‘Republika Srpska’ i ne sa izvršnim ovlašćenjima”, rekao je američki ambasador, prenosi Zeri.

Comments

Pročitaj još