• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer: Današnja diskusija odražava značaj koji SAD i naši partneri pridaju o formiranju ZSO

Foto: Ambasada SAD-a u Prištini

Ambasador SAD-a u Prištini Džefri Hovenijer saopštio je da je danas u Prištini održana diskusija o Zajednici srpskih opština sa “raznim zainteresovanim stranama”, na kojoj su izneseni različiti stavovi o ovoj temi.

“Čuli smo iz prve ruke stavove učesnika o implementaciji ZSO-a i kako se to može postići na način koji obezbeđuje budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje. Ove perspektive su važne za unapređenje napretka Kosova na njegovom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama” naveo je Hovenijer nakon sastanka.

Učesnici diskusije su bili vladini zvaničnici, predstavnici građanskog društva, politički lideri, i članovi diplomatskog kora.

Kako je rekao Hovenijer, partnerstvo SAD-a sa Kosovom je postojano a današnja diskusija je odraz postojanog i dugogodišnjeg prijateljstva.

Dodao je da je diskusija održana kako bi se pojasnili i shvatili stavovi učesnika, i kako bi ona bila od koristi građanima Kosova, ali i takođe o tome koja svojstva ne može ili ne bi trebalo da ima.

Hovenijer je naveo da je današnja diskusija bila usmerena posebno na tri teme, da li ZSO može da funkcioniše u praksi, da li može da funkcioniše u okviru kosovskog pravnog okvira, i da li može da doprinese ekonomskom razvoju i efikasnom pružanju vladinih usluga Srbima i drugim manjinskim zajednicama.

“Današnja diskusija odražava značaj koji Sjedinjene Američke Države i naši partneri pridaju na to da Kosovo implementira Zajednicu opština sa većinskim srpskim stanovništvom koja je u skladu i sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine” naveo je Hovenijer.

Ambasador SAD-a u Prištini je dodao da SAD očekuju da Kosovo ispuni svoje obaveze.

“Tražimo od Vlade Kosova da pruži svoju viziju o ZSO za koju veruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države i obezbeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumima i Ustavom Kosova. Ovo je kritično, važno i hitno. Spremni smo da pružimo ekspertizu i političku podršku kako bismo osigurali da to funkcioniše u najboljem interesu za sve stanovnike Kosova” istakao je Hovenijer.

Današnja razmena mišljenja iznela je ideje zainteresovanih strana koje su ključne za obezbeđivanje da ZSO odgovara potrebama zajednica kojima treba da služi.

Comments

Pročitaj još