• Početna>
  • Vesti>

Mali: Razgovori o KiM najvažniji faktor za politiku i ekonomsku politiku

Foto: Tanjug

Kosovo i Metohija su najveći izazov i za politiku i ekonomsku politiku Srbije, a razgovori koji su u toku najvažniji su faktor koji će opredeliti našu ekonomsku politiku i uopšte našu politiku ove godine, rekao je danas potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

Za TV Prva na pitanje o efektima eventualnog povlačenja investicija zemalja EU, Mali je rekao da te zemlje u Srbiji zapošljavaju preko 200.000 ljudi. Naveo je da bi povlačenje investitora sa zapada bila katastrofa, jer bi to Srbiju vratilo 30 godina unazad. Ocenio je da bi povlačenje privrede EU imalo efekat brisanje rezultata gumicom. “Kao gumicom bi se obrisalo ono za šta smo se borili proteklih 10 godina”, rekao je on.

Komentarišući izjave opozicionih prvaka od Miloša Jovanovića do Vuka Jeremića da će razgovor o KiM u skupštini biti suđenje Vučiću, Mali je rekao da će, kao i prošli put u Skupštini, to biti suđenje njima. “Malo ako znate predsednika, predaja nikad opcija, ali je borba njegovo srednje ime”, rekao je on i dodao da će se Vučić boriti za Srbiju do god bude imao imalo snage.

Istakao je da će pitanje KiM opredeliti sudbinu naše zemlje i ekonomije.

Govoreći o velikom skupu juče održanom sa svim direktorima domova zdravlja u Srbiji, rekao je da je cilj bio unaprediti stanje u samom zdravstvu.

Prema njegovim rečima postoje načini da se uštede stotine miliona evra koji bi ostali u zdravstvu i bili uloženi u unapređenje tog sistema.

Mali je naveo da se uz više discipline lekara u korišćenju eRecepta može uštedeti 10 miliona evra. Rekao je da se velike uštede mogu postići kroz centralizaciju javnih nabavki, kako se ne bi dešavala nabavke istih materijala za zdrastvo po cenama različitim i po nekoliko puta.

Najavio je nastavak digitalizacije u zdravstvu kako bi unapredili zdrastveni sistem. Kako je rekao budžetom za ovu godinu je za zdravstvo planirano 4,5 milijardi evra, te da su plate medicinskih sestara od 2021. godine porasle za 115 posto, a lekara specijalista za 102 posto.

Ministar finansija rekao je da očekuje rast BDP-a od 2,5 posto ove godine, te da je deficit budžeta pod kontrolom. Navodi da ohrabruju podaci da je inflacija dostigla pik u novembru i decembru, te da usporava inflacija u evro zoni.

Ocenio je da je Srbija spremna za događaje u 2023. godine i da ima novca da pokrije potrebe za do prvog kvartala naredne godine, “Ako bude bilo potrebno da se negde interventno reaguje, reagovaćemo”, rekao je on.

Mali je kazao da u Srbiji nema smanjenja potrošnje te da raste priliv PDV-a u budžet iz meseca u mesec, što govori o tome da i ekonomija radi.

Najavio je da će u februaru biti potpisan sporazum sa EU za početak rekonstrukcije i izgradnju brze pruge od Beograda preko Niša do granice sa Severnom Makedonijom, za šta će EU dati grant od 660 miliona evra.

Mali je rekao da se potpisivanjem ugovora za infrastrukturu praktično krenulo u izgradnju Nacionalnog stadiona, koji će biti završen početkom ili polovinom 2026. godine.

On je istakao da u Srbiji nisu zaustavljene investicije, a uz ocenu da je država potpuno likvidna i solventna, naveo je da je trenutno na računu 450 milijardi dinara, te da se obaveze ispunjavaju u dan. Podsetio je na uvećanje penzija i plata u javnom sektoru te najavio da će 2. februara uvećane penzije primiti samostalci, 4. februara vojni i poljoprivredni penzioneri, a 10. januara penzioneri iz privrede.

Comments

Pročitaj još