• Početna>
  • Vesti>

Ugljanin: Srpskoj zajednici dužnost da preuzme i vodi ovu opštinu

Foto: Radio Mitrovica sever

„Kada se stvori pluralizam i kada se formiraju policijski subjekti od strane većinski srpske zajednice, kojoj je dužnost da preuzme ovu opštinu i vodi ovu opštinu, mi ćemo iz znaka ljudskosti prema većinskoj zajednici, prema pluralizmu i demokratiji, napustiti ovu skupštinu i dopustiti da srpska zajednica odgovora za dalje političke i druge procese, za dobrobit svih zajednica“ rekao je predsedavajući SO Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin, nakon sednice SO Severna Mitrovica.

Na trinaestom redovnom zasedanju Skupštine opštine Severna Mitrovica usvojena je odluka o raspuštanju stare i formiranju nove Komisije za zajednice, a formirana je i Komisija za poliku i finansije.

Na početku zasedanja tema razgovora bila je situacija u naselju Bošnjačka mahala, koja je pretprela štete usled poplava.

Predsedavajući SO Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin je kazao da je usled nedostatka opštinskog osoblja i nemogućnosti procene štete, doneta odluka o direktnom slanju zahteva kosovskoj vladi i Ministarstvu lokalne samouprave, kako bi što pre pomogli svim zajednicama.

„Mi smo glasali za odluku, obzirom da ne možemo mi izvršiti procenu zbog nedostatka službenog osoblja, čiji je zadatak da izađe na teren u ovakvim vanrednim okolnostima i suoči se sa situacijom. Mi smo kao zakonodavno telo preduzeli korake sa humanitarnog aspekta, da pomognemo svim zajednicama, zato smo i formirali neku vrstu kriznog štaba, gde humanitarci rade na licu mesta u raspodeli hrane, obuće, odeće i gde smo evidentirali 66 slučajeva“ rekao je Ugljanin.

Kako je rekao, od ponedeljka sve žrtve poplava mogu doći u opštinsku administrativnu službu sa zahtevom o naknadi štete, zajedno sa fotografijama. Nakon toga će administrativno osoblje dostaviti dokumenta u Ministarstvo lokalne samouprave ili Ministarstvu za zajednice i povratak.

„Doneli smo odluku da se u ponedeljak uputi direktan zahtev kosovskoj vladi i Ministarstvu lokalne samouprave, koje će se onda preusmeriti Ministarstvu za zajednice i povratak. Imao sam razgovore sa ministrom Nenadom Rašićem, gde je on rekao da moramo konkretno da delujemo u ovakvim situacijama. Danas sam u opštini posetio administrativno osoblje, kako bi oni preuzeli slučajeve predaje zahteva i upisivali naknadu štete. Mi ne radimo procenu štete, to radi komisija koja postoji pri ministarstvu, a oni su tražili koordinaciju sa članovima skupštine, što ćemo mi i prihvatiti, jer smo na terenu“ rekao je Ugljanin.

Na današnjem zasedanju formirana je Komisija za politiku i finansije.

„Ovo je jako bitno, kako bi prešli u funkcionalnost budžetskog okvira i budžetske linije, jer ova opština funkcioniše bez subvencija i bez budžeta. Budžet je blokiran od strane Ministarstva finansija, ne našom krivicom, a platu primaju samo radnici koji funkcionišu. Mi ne znamo šta se dešava sa ostalim radnicima, da li su dali ostavke, i mi nemamo pravo da se mešamo. Mi bismo stvarno voleli da se ti radnici vrate na svoja radna mesta i da rade kao što su radili, ali to od nas kao skupštine ne zavisi“ navodi Ugljanin.

Na sednici je raspuštena Komisija za zajednice i doneta odluka o njenom novom formiranju.

„Mi želimo da komisija funkcioniše isključivo za zajednice. Ako je član komisije iz srpske zajednice, da on onda radi u interesu srpske zajednice, a ako je član neke druge da radi na unapređenju te druge zajednice, i na kulturi i unapređenju aktivnosti svih zajednica. To se ovde nije desilo. Mi od samog početka nismo upoznali članove komisije, ko su članovi komisije i da li su održali sastanke. Argumentovano sam izneo obrazloženje o raspuštanju takve komisije i mi ćemo imati predstavnike srpske zajednice i drugih zajednica, koji će biti uključeni u okviru te komisije i koji će se pitati za svoju zajednicu, a ne kao do sada. Prvi korak koji ćemo uraditi u skladu sa zakonom, s obzirom da kasnimo, od 1. oktobra do 31. decembra, već smo morali da napravimo taj budžetski okvir i izveštaj, kao i da formiramo radnu grupu, koja takođe nije postojala. Želim da promenim sliku funkcionisanja i zakonodavnosti opštine, kako bi ona trebalo da funkcioniše“ navodi Ugljanin.

Radićemo na dobrobit građana, i sve projekte koji su na dobrobit građana, uopšte nećemo razmatrati već ćemo ih odmah uzeti u obzir, kako bi ih što pre realizovali, dodao je.

Novinarima nije bilo omogućeno da bez problema prate tok sednice, budući da prevodilac nije uspevao da sve vreme prevodi, jer su odbornici raspravu vodili uglas.

Comments

Pročitaj još