• Početna>
  • Vesti>

Slava u školama u Mitrovici i Zvečanu: “Pod svodovima hrama znanja, zajedno proslavljamo najdraže srpsko dete Svetitelja Savu”

Foto Radio Mitrovica sever

Školska slava “Sveti Sava” obeležena je danas svečano u školama kosovskomitrovačkog okruga.

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Zvečanu slavski kolač je prerezao protojerej Bogomir Stević.

“Radujem se kada je škola puna i nadamo se da će tako i ostati na ovim prostorima i deca kao najveći blagoslov nama kao crkvi”, rekao je protojerej Stević.

Direktorka škole Slađana Fićović je rekla da treba svi da sledimo put Svetog Save, da volimo, praštamo i poštujemo jedni druge.

“Ne treba da obraćamo pažnju na sitnice, mi smo jedna porodica i želim da se tako i ponašamo. Danas je dan kada treba i da praštamo jedni drugima, i da volimo, ali naravno kada zajedno radimo uvek ima onih lepih i manje lepih situacija”,rekla je Fićović.

Na kraju je zahvalila domaćinima slave koji se pripremili bogatu trpezu za nastavnike ove škole.

Sveti Sava obeležen u mitrovačkoj školi koja sa ponosom nosi njegovo ime

“Velika je čast biti danas ovde pod svodovima ovoga hrama znanja, da zajedno proslavimo najmilije i najdraže srpsko dete Svetitelja Savu”, reči su protojereja Branislava Dikića kojim je pozdravio nastavnike i učenike škole u Kosovskoj Mitrovici koja nosi Savino ime.

“Zagledani u ikonu Svetog Save, ogledamo se u njoj i vidimo svoju prošlost ali i sebe u sadašnjosti. Treba da vidimo sebe i u budućnosti, jer Sveti Sava nije čovek koji je postojao i isčezao, već je neko koga ćemo spominjati dok je sveta i veka. Kada bi hteli da opišemo Svetog Savu, vrlo je teško doći do konačne definicije. Mogli bismo reći da je bio prvi srpski arhiepiskop koji je ustanovio i dao autokefalnost srpskoj pravoslavnoj crkvi, možemo reći da je prosvetlio srpski narod i tako ga uključio u ostale hrišćanske narode, možemo reći da je bio episkop, mudar, hrabar, pametan,najpametniji.

To sve jeste, ali ga i ne definiše. Najbolja njegova dimenzija koja ga definiše je njegova želja za poretkom, harmonijom i redom u državi. Zato on i piše, prevodi novi kanon i tumači hilandarski tipik i gde god ide pomaže crkvi i ljudima u stvaranju boljeg i uređenijeg života.Takođe zagledani u ikonu Svetog Save osećamo isceliteljsku moć ali i mnoge druge dimenzije sadržane u liku ovog velikog sveca i učitelja. Sveti sava bez hrista ne bi bio ono što jeste, i govoreći o njemu mi govorimo o Hristu, jer on je sebe učio u kelijama Svete Gore. I kada je izučio ovozemaljsku mudrost, napustio je svoje molitveno tihovanje i obratio se svome rodu i narodu želeći da ih pouči”, rekao je protojerej Dikić govoreći danas u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici.

Prisutnima na današnjoj proslavi školske slave obratio direktor škole “Sveti Sava” Milorad Jovanović.

“Ova deca, nastavnici i kolektiv ove škole biće i dalje na putu svetosavlja, jer drugog puta mi nemamo. Te staze su sigurne i utabane i ovaj hram znanja će živeti sve dok ima ovu decu, koja su bogatstvo ovog grada, nas samih i njihovih roditelja”, rekao je Jovanović.

On je čestitao deci školsku slavu, zahvalio se prisutnim gostima, a svima poželeo mir na ovim prostorima a što se znanja tiče, rekao je, grad ne mora da brine. Jovanović je takođe zahvalio lokalnoj samoupravi i odeljenju za društvene delatnosti Opštine Kosovska Mitrovica, kao i predsedniku Privremenog organa opštine KM na nesebičnoj podršci i ulaganju u obrazovanje naše dece.

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Kosovski božur” proslavljena je školska slava Sveti Sava

U ovoj školi domaćin slave bio je Dragoljub Miladinović, a kolač je prerezao otac Radoslav Janković. Direktorica škole Marta Popović se obratila svim prosvetnim radnicima i svojim kolegama i čestitala školsku slavu.

“Da se deca vaspitavaju da se Bogu mole, da se lepo vladamo i ponašamo, da se svako popravlja i Gospoda proslavlja,tako će vladati mir, ljubav, radost, sloga, raspoloženje u ovoj ustanovi i u svinm našim porodicama neka bude blagoslov Božiji, da nas bog štiti i čuva, i pomaže i da tako napredujemo u radosti i veselju”, rekao je Otac Radoslav obraćajući se Svetom Ocu Savi moleći se za sve i čestitao slavu uz božiji blagoslov.

Marta Popović, direktorica ŠOSO”Kosovski božur” čestitala je svim kolegama koji su, kako je rakla pokazali i dokazali da su veliki ljudi koji se bave obrazovanjem i vaspitanjem ove dece, aoni su primer da na zemlji postoje anđeli.

“To su pre svega čiste duše, ja ću se danas kao i svakog drugog praznika moliti baš za njih i za svu decu ovoga sveta, ali su nam oni primer da učimo kako treba biti čista duša, kako vratiti ljudske vrednosti i kako međusobno treba širiti ljubav. Danas mi proslavljamo našeg svetitelja i od njih učimo”,rkla je Popović i zahvalila se domaćinu na domaćinstvu  a donatorima na pomoći , uz želju da u ovoj školi uvek vlada mir, ljubav i razumevanje.

Učenicima je paketice doniralo “Udruženje gradjana kosovskomitrovackog okruga” iz Beograda. Osim predsednika Udruženja Radomira Rojevića, ŠOSO ”Kosovski božur” su obišli i akademik profesor Nedeljko Stanković i prof. Nenad Kapor, koji su sa mališanima podelili radost. Učenici su izveli himnu posvećenu Svetom Savi.

Sveti Sava je svečano proslavljen i u Predškolskoj ustanovi “Danica Jaramaz” u Kosovskoj Mitrovici.

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.

Comments

Pročitaj još