• Početna>
  • Vesti>

SL: Srbe niko nije upoznao sa odlukom o eksproprijaciji, nema govora da je doneta u javnom interesu

Foto Srpska lista

Nakon razgovora sa vlasnicima parcela u Leposaviću, nakon najnovije odluke kosovske vlade o ekproprijaciji zemljišta, Srpska lista, čiji su predstavnici razgovarali sa građanima Leposavića, izdala je saopštenje za javnost.

“Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima Kurtijev režim nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog predhodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda.

Nakon održanog sastanka na kome su o najnovijoj jednostranoj odluci pre svega upoznati vlasnici i naslednici predmetnih parcela, dogovoreno je da se angažuje pravni tim koji će podneti žalbu na ovu protivpravnu odluku kojom se pravnim nasiljem otima srpska zemlja, kao i da će o svemu da obaveste Kancelariju EU u Prištini, UNMIK, OEBS, KFOR i predstavnike Kvinte.

Imajući to u vidu naglašavamo da u opštini Leposavić žive Srbi – domaćini, koje niko nije prethodno niti obavestio niti konsultovao te pitao da li su saglasni sa ovom eksproprijacijom, kao ni vlasnike ovih parcela, jer znaju da bi dobili negativni odgovor, tako da nema govora da je ova odluka doneta u javnom interesu, već u interesu onih koji bi da Srbe proteraju sa Kosova i Metohije.

Kakav je to javni interes kojim se od našeg naroda i naše crkve otima čak i parcela na kojoj se nalazi i mesno seosko groblje u selu Dren gde su sahranjeni naši najmiliji. Diktatorski režim Aljbina Kurtija mora prestati sa jednostranim potezima kojima svesno radi protiv interesa srpskog naroda koji vekovima žive na svojoj zemlji”, stoji u saopštenju.

Predstavnici Srpske liste, su najavili da će o današnjem sastanku i zahtevu vlasnika parcela i naših meštana, obavestiti i uložiti protest svim međunarodnim predstavnicima i zahtevati da se prestane sa institucionalnim nasiljem od strane Prištine prema našem narodu, a sporna odluka ukine.

Comments

Pročitaj još