Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

Foto: Radio Goraždevac

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

Monasi manastira Visoki Dečani zajedno sa parohom goraždevačkim Nenadom Našpalićem, nastavnicima, učenicima i roditeljima osveštali su i presekli slavski kolač.

Potom je usledio kulturno-umetnički program u kome su se pored himne Svetom Savi recitovale i pevale pesme o svetorodnoj lozi Nemanjića i tradicionalne pesme sa Kosova i Metohije.

Domaćin ovogodišnje slave bila je porodica Jovović koja je priredila prigodan ručak. Nemanja Jovović za Radio Goraždevac kaže da mu je čast što je domaćin ove godine i zahvalio se svima.

„Velika je čast, odgovornost i obaveza biti domaćin slave Svetog Save. Želim da se zahvalim svim prisutnima i svima koji su pomogli oko pripremanja svega ovoga. “

Direktor osnovne škole „Janko Jovićević“ zahvalio se svim prisutnima što su uveličali proslavu školske slave.

„Nadam se da su svi uživali u programu koji su pripremili učenici osnovne i srednje škole iz Goraždevca. Pohvalio bih učenike, nastavnike i roditelje koji su doprineli da se osećamo posebno i da nama slavlje bude na visokom nivou. Hvala Vam i srećna slava“, rekao je za Radio Goraždevac Milan Anđelković.

Ljiljana Zdravković biće domaćin slave sledeće godine. Ona kaže da joj je velika čast i zadovoljstvo što je uzela kolač za narednu godinu.

„To je meni bila najveća želja od kad sam počela da radim u školi. Čekala sam kada će doći dan i dočekala sam da budem domaćin školske slave, Svetog Save. Ja sam završila gimnaziju „Sveti Sava“ u Peći, tako da za mene ovo ima veliko značenje“, rekla je Ljiljana Zdravković.

Sveti Sava je praznik škole, prosvete i kulture. Praznovanje današnjeg praznika duhovno ujedinjuje srpski narod, i proslavlja uspomenu na prvog svoga prosvetitelja i ujedinitelja. Širom sveta, gde god ima Srba i srpskih crkava i škola, današnji praznik proslavlja se svečano kao narodni praznik.

Comments

Pročitaj još