• Početna>
  • Vesti>

Petković u čestitki povodom Savindana: Neka naš duhovni stožer objedini rasuto, pomiri zavađeno i uzdigne naše duhovne i nacionalne vrednosti

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, svim učenicima na Kosovu i Metohiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu i svim pravoslavnim vernicima Savindan.

“Srpski narod nema veću ličnost i većeg prosvetitelja. Sve što je potrebno jednom narodu, pre svega svest o sebi, potiče od njega. Sve što je potrebno jednoj državi, Sveti Sava je gradio i izgradio.

Doba srednjovekovne Srbije s razlogom se označava kao zlatni period srpske istorije, a svetorodna dinastija Nemanjića, kao svedočanstvo svoje moći ostavila nam je Đurđeve Stupove, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju i mnoge svetinje sve do Hilandara, ali i poeziju i slikarstvo, koje su i danas ikone naše duhovnosti i samosvesti. A iznad svega navedenog ostavili su nam Nemanjići živo predanje Svetoga Save, kao zavet koji je on utkao u srpski narodni duh i identitet.

On je naš prvi verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac… utemeljitelj naše duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim. Načela pravde, prava, slobode, mudrosti i ljubavi ugradio je Sveti Sava u temelje srpske države, a njegova politička filozofija objedinila je kasnije ono najbolje i najlepše u srpskoj državnoj tradiciji.

Sveti Sava je vekovima i naš duhovni stožer koji je objedinjavao Srbe u jednu duhovnu celinu, pa tako i danas ovaj naš svetitelj ima apostolsku misiju da objedini rasuto, da prosvetli i pomiri zavađeno i da uzdigne naše duhovne i nacionalne vrednosti.

Danas su u Svetom Savi sabrana sva vremena, povezani su vekovi, ukrštene su naše istorijske sudbine i sva naša pokolenja, što se u ovim vremenima zasigurno najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji.

Zato je i naša misija u Kancelariji za Kosovo i Metohiju da obnavljamo i gradimo škole, kulturne centre i obrazovne ustanove u pokrajini, da stvaramo uslove i ulažemo u savremeno i kvalitetno obrazovanje budućih naraštaja, jer ćemo samo tako ostati na istinskom putu svetosavlja”stoji u čestitki Petra Petkovića povodom Svetog Save.

Petković je poželeo da svetosavlje i nadalje bude duhovna sila koja će nas sabirati oko naše istorije, kulture i identiteta, a Sveti Sava da prosveti naša srca i razum i blagoslovi nas verom, mirom i slogom.

Comments

Pročitaj još