Obeležen Savindan na centralnom Kosovu

Foto: Kim

Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici.

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu liturgiju je služio sveštenik Bojan Krstić.

“Draga braćo i sestre neka je blagosloven praznik svetog oca našeg Save, da proslavljate u zdravlju i ljubavi, da neprestano kličete sa ljubavlju našem najdivnijem svetitelju u srpskome rodu. Neka vas Bog blagoslovi u sve dane života vašeg”, rekao je otac Bojan okupljenim vernicima.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova. Savindan je za školsku slavu ustanovljen 1840. godine, a u osnovnim i srednjim obrazovnim ustanovama učenici ga obeležavaju prigodnim programom.

Učenici osnovne škole “Miladin Mitić” u Lapljem Selu od 23. januara počeli su sa obeležavanjem svetosavske nedelje, kazao je direktor Ljubiša Karadžić.

“Naši učenici su bili vredi i zajedno sa veroučiteljem, pedagogom i psihologom škole imali su kviz gde su pokazali svoje znanje u poznavanju dela i života Svetog Save, a škola je za najbolju ekipu obezbedila nagrade”, naveo je on.

Karadžić je dodao da će, osim u matičnoj školi u Lapljem Selu, današnji praznik biti obeležen i u isturenim odeljenjima ove škole u Čaglavici i Preocu.

“Glavna poruka za đake i prosvetne radnike je da se naoružamo znanjem jer je to najbitnije za budućnost i 21. vek. Znanjem se pobeđuje, da ostanemo na putu i tragu našeg Svetoga Save. Bez znanja smo niko i ništa u današnjem svetu”, zaključio je direktor.

Priredbom učenika današnji praznik obeležiće i Medicinska škola u Srednjoškolskom centru u ovom mestu. Direktor Miodrag Živić čestitao je slavu svim đacima i prosvetnim radnicima.

“Medicinska škola će, kao i ranijih godina, Svetog Savu proslaviti svečano uz priredbu koja će početi u 12.00 časova. U crkvi smo presekli kolač sa našim kolačarom”, kazao je Živić.

Domaćića slave u Medicinskoj školi ove godine biće profesorica fizičkog vaspitanja Milena Krstić.

Osamdesetjednogodišnji Mladen Karadžić iz Lapljeg Sela prisetio se kako se ovaj veliki praznik proslavljao dok je bio đak.

“U školama su se delili orasi, jabuke, kruške, nije bilo kolača. Bile su igranke, igralo se i pevalo”, kazao je on.

Školska slava obeležena i u Gračanici

Kulturno umetničkim programom, recitacijom i izvođenjem predstave učenika nižih razreda i u Osnovnoj školi Kralj Milutin u Gračanici obeležena je školska slava Sveti Sava.

Program je počeo izvođenjem himne posvećene Svetom Savi, a potom je prerezan slavski kolač. Domaćin je ove godine bio direktor škole Vladimir Milkić, dok je za narednu godinu slavski kolač preuzeo nastavnik Matematike Ivan Nikolić.

Gračanički paroh Jovan Cvetković čestitao je slavu domaćinu, zaposlenima i učenicima ove škole, poželevši da ih Sveti Sava blagosilja.

“Molitvama gospodu Bogu da doveka u radosti i dobroti srca svoga slavimo našeg oca Svetoga Savu. Sveti Sava je mislio o nama i svima onima koji će se roditi u srpskome rodu. Sveti Sava je naš pečat svemu onome što vredi i što valja i što je za ponos jednoga naroda. Za to je zaslužan duhovni prosvetitelj ali i čovek koji je radio na svim poljima u svom vremenu. Sveti otac Sava neka je njemu hvala pred Gospodom”, kazao je sveštenik.

Program je nastavljen recitacijom i izvođenjem dramskih tekstova. Grupa učenika nižih razreda pripremila je predstavu “Slava” u kojoj su njamlađi iz ove škole pokazali običaje ali i govorili o značaju Svetog Save kako za prosvetu, tako i za državu i crkvu.

Gledaoci, uglavom roditelji i nastavnici, uživali su i u izvođenju različitih koreografija folklorne grupe.

Petković čestitao praznik

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je svim učenicima na Kosovu i Metohiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu, kao i svim pravoslavnim vernicima današnji dan, napominjući da srpski narod nema veću ličnost i većeg prosvetitelja.

“Sve što je potrebno jednom narodu, pre svega svest o sebi, potiče od njega. Sve što je potrebno jednoj državi, Sveti Sava je gradio i izgradio. Doba srednjovekovne Srbije s razlogom se označava kao zlatni period srpske istorije, a svetorodna dinastija Nemanjića, kao svedočanstvo svoje moći ostavila nam je Đurđeve Stupove, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju i mnoge svetinje sve do Hilandara, ali i poeziju i slikarstvo, koje su i danas ikone naše duhovnosti i samosvesti”, naveo je Petković.

On je dodao je da je Sveti Sava vekovima duhovni stožer koji je objedinjavao Srbe u jednu duhovnu celinu, a to čini i danas.

“Zato je i naša misija u Kancelariji za Kosovo i Metohiju da obnavljamo i gradimo škole, kulturne centre i obrazovne ustanove u pokrajini, da stvaramo uslove i ulažemo u savremeno i kvalitetno obrazovanje budućih naraštaja, jer ćemo samo tako ostati na istinskom putu svetosavlja”, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još