Kurti: Sporazum o ZSO nije prošao test Ustavnog suda

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, dan nakon što se u Prištini sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, izjavio da Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom nije prošao test Ustavnog suda Kosova.

“Postoji insistiranje raznih međunarodnih faktora naglašavajući pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja je dogovorena 19. aprila 2013. godine, a zatim usklađena kroz sedam poglavlja 2015. godine, jer je to jedini sporazum, od 33 briselska, koji nije prošao test Ustavnog suda”, rekao je Kurti 26. januara.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2013. godine i godinama je kamen spoticanja ka daljoj normalizaciji odnosa dveju strana.

Kosovo odbija da realizuje taj Sporazum uz obrazloženje da ne mogu biti formirana monoetnička udruženja, te da je on u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Dve godine nakon potpisivanja prvog sporazuma o formiranju Zajednice, odnosno 2015. godine, usaglašeni su i principi, ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neki od njih nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu biti usklađeni.

Ambasada SAD u Prištini je za 31. januar najavila raspravu o Zajednici, na koju su pozvani predstavnici civilnog društva, zvaničnici i predstavnici političkih partija.

Pitanje Zajednice se aktuelizovalo sa insistiranjem međunarodne zajednice da Kosovo i Srbija prihvate predlog EU za normalizaciju odnosa.

Međutim, kako je rečeno, pitanje Zajednice nije deo tog predloga ali se ona mora formirati na osnovu Briselskog sporazuma.

S druge strane, premijer Kurti je 26. januara naveo da bi u fokusu predloga EU za normalizaciju odnosa trebalo da bude međusobno priznanje.

“Šatl diplomatija je povezana sa sastancima na visokom nivou o predlogu Evropske unije, koji podržavaju Francuska, Nemačka i Sjedinjene Države. Ovaj predlog, u javnosti poznat i kao francusko-nemački plan, dobra osnova za razgovore i napredak”, ponovio je Kurti.

Comments

Pročitaj još