• Početna>
  • Vesti>

Pomoć porodilištu u Gračanici: Da se bebe rađaju u boljim uslovima

Foto: Kim

Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“, u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom, dodelila je medicinsku opremu porodilištu u Kliničko-bolničkom centru u Gračanici. Istu vid pomoći dobila su i porodilišta u Pasjanu i Kosovskoj Mitrovici.

Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“ ove godine je obezbedila medicinsku pomoć i sanitetsku opremu u vrednosti od 110 hiljada evra za tri srpska porodilišta na Kosovu: u Gračanici, Pasjanu i Kosovskoj Mitrovici.

Upravnik eparhijske Kancelarije za dobrotvorni rad otac Srđan Stanković je kazao da je pomoć od prijatelja „posebna čast i radost“.

„To je, zapravo, pokazatelj da naši prijatelji iz Francuske i širom Evrope ulažu u život Srba na Kosovu i Metohiji, što je zapravo i naša budućnost. To nas raduje u mnogo čemu, kao i svi ostali humanitarni projekti“

Humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” već je pomagala  zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji, podsetio je Milovan Simijonović iz ovog udruženja.

„Prošle godine pomogli smo kovid bolnicu u Lapljem Selu, donacija je bila vredna preko 50 hiljada evra. Pomogli smo i mnoge domove zdravlja, ambulante, kupovali ambulantna vozila, pomogli bolnice u Pasjanu i Mitrovici“, rekao je on.

Simijonović je dodao da su sve pomenute donacije uspeli da obezbede uz pomoć 12 hiljada donatora iz Francuske.

„Cilj ovog projekta je da se naše bebe rađaju u lepšim i boljim uslovima“, naglasio je on.

Načelnica odeljenja neonatologije Ginekološko-akuserske klinike u Gračanici Slavica Majdevac je izrazila veliku zahvalnost na donaciji u ime svog kolektiva HO „Solidarnost za Kosovo“, njenom direktoru Arnou Gujonu i Kancelariji za dobrotvorni rad Eparhije raško-prizrenske.

„Za nas je najvažnija donacija topli sto. Dobili smo, pored toga, infuzivne pumpe i sterilizator. Ta pomoć će omogućiti nasim bebama topliji i sigurniji dolazak na ovaj svet, a nama ce omogućiti posao bez brige, sa opremom koju nismo imali. Ja sam ovde došla 2006. godine i uslovi su bili zaista teški, radili smo sa minimalnom opremom“, dodala je ona.

U porodilištu u Gračanici je od početka godine rođeno 25 beba. Prema procenama lekara, u naredne dve nedelje, na svet će stići još desetak mališana.

Comments

Pročitaj još