• Početna>
  • Vesti>

Kad slatkiši postanu meci – još jedna kampanja za bojkot srpskih proizvoda na Kosovu

Foto: Printscreen iz spota kampanje bojkota srpskih proizvoda

Nastavlja se sa objavljivanjem bizarnog video promotivnog materijala u okviru kampanje bojkota srpskih proizvoda na Kosovu.

Kampanja za bojkot srpskih proizvoda na Kosovu, koja praktično i ne prestaje, prošle godine intenzivirana je u više navrata, pre svega preko društvenih mreža. U pitanju je bojkot proizvoda ne zbog kvaliteta, već zbog porekla.

„Mi smo do sada rukama hranili našeg neprijatelja“, „Ne finansirajte srpsku vojsku“, „Nije patriota onaj koji im daje pare da kupuju oružje, patriota je onaj koji kupuje proizvode svoje države“, „Ne zaboravljajte“ – neke su od poruka u ovoj kampanji koja se odvija na više načina.

Početkom prošle godine, srpsku i deo regionalne javnosti uznemirio je spot grupe Besa Besi, u kojem devojčica u prodavnici opominje oca koji kupuje srpske proizvode na zločine koje su počinili Srbi tokom rata ’99.

U najnovijem videu koji je juče objavila osoba koja se predstavlja kao Sćipdon Saljijaj (Shqipdon Salijaj) – video editor aktivan na više društvenih mreža i svom veb sajtu, poruku da se ne kupuju srpski proizvodi prenosi on lično – na bizaran način.

On kupuje srpske proizvode iz prodavnice. U pitanju su već decenijama popularni slatkiši i slaniši iz Srbije – čips, plazma, medeno srce i medela štrudlica.

Kada dolazi kući otvara proizvod po proizvod, ali umesto slatkiša u njima se nalaze meci od vatrenog oružja.

U pozadini naviru scene iz prošlosti, plač bebe i glas starca koji podseća na to da se sa Srbima ratovalo.

Zapravo se radi o tonskom zapisu jednog starijeg priloga – „Do juče si imao rat sa njima…nit’ čovek zna ko je majka, nit’ ko je sestra, niti šta predstavlja hleb, niti stvar…“

Da je u toku kampanja bojkota srpskih proizvoda, podseća vodeća kosovska novinarska agencija KosovaPress, koja navodi da je kampanjom upućen poziv da se ne koriste srpski proizvodi.

„Svrha ove kampanje jeste da građani Kosova budu svesni da ne kupuju srpske proizvode koji se uvoze od severnog suseda“, navodi se u tekstu i dodaje:

„Ova inicijativa nije trenutna s obzirom na to da različiti aktivisti, a takođe i savesni građani, pozivaju na bojkot ovih proizvoda već izvesno vreme“.

Nešto ranije i to u toku najnovije krize na Kosovu decembra, kada su Srbi postavili barikade, ova kampanja intenzivirana je i u Kosovskoj Mitrovici i to u etnički mešovitom delu Bošnjačka mahala, kao i južnom delu grada – gde Srbi i Albanci zajedno privredno sarađuju već godinama.

U Bošnjačkoj mahali, u glavnoj ali i sporednim ulicama, zatim na istočnom kao i na glavnom mostu na Ibru – bile su izlepljene plakate sa natpisom „BOJKOTO PRODUKTET SRBE“, što u prevodu znači „BOJKOTUJ SRPSKE PROIZVODE“. Iste nalepnice bile su zalepljene i na marketima u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Foto: KoSSev

Nastavilo se i maršom za bojkot srpkih proizvoda koji su krajem decembra u Prištini organizovali studenti. Apelovali su tada, noseći i transprente, na sve građane da ne kupuju namirnice sa srpskim poreklom, podsećajući ih na zločine Srbije u ratu.

Mediji su potom, početkom ove godine prenosili i pojedine akcije trgovinskih radnji na Kosovu – koje su samoinicijativno uklanjale sa svojih rafova svu srpsku robu. Njihovo poreklo je jedini razlog zašto su tada rafovi gde je ta roba bila izložena, ostajali prazni.

Najzad, u godišnjem izveštaju kosovske carine za prošlu godinu, u kojem su, između ostalog, izlistani i podaci o uvozu i izvozu robe iz Srbije na Kosovo – direktor ove insitucije naznačio je da je prisustvo srpskih proizvoda na Kosovu smanjeno u odnosu na 2017. ili 2018. godinu.

Sa druge strane, kazao je i to da je tokom 2022. godine vrednost uvoza iz Srbije na Kosovo iznosila 370 miliona evra, što je cifra koja je u odnosu na prethodnu godinu uvećana.

Napori kosovske vlade su već godinama usmereni na smanjivanje uvoza robe iz Srbije, gde se srpska strana optužuje za nesrazmeran izvoz u odnosu na uvoz sa Kosova. Priština se zalaže da uvoz ubuduće preusmeri na Albaniju.

Comments

Pročitaj još