• Početna>
  • Vesti>

Francusko-nemački predlog za KiM danas na sednici Vlade, obraćanje Vučića javnosti u 20h

Foto: RTS printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u ponedeljak sednici Vlade o Kosovu i Metohiji. Očekuje se da će Vučić izvestiti Vladu o pregovorima sa visokom zapadnom delegacijom i o predlogu sporazuma sa Prištinom, koji je Srbiji ponuđen, ali nije javan. Vučić će se obratiti javnosti u 20 časova.

Uoči sednice Vlade na koju je pozvala predsednika države, premijerka podseća na zaključak koji je izneo Aleksandar Vučić posle razgovora sa zapadnim diplomatama – Srbija je spremna da razgovara o konceptu evropskog predloga. Međutim, ne precizirajući, i ona ističe da postoji jedan najvažniji nacionalni interes oko koga nema pregovora.

“Važno nam je da se dalje borimo za jaku Srbiju u svakom pogledu. Sve ćemo otvoreno i transparentno komunicirati sa našim narodom, sve teške odluke donosićemo sa našim narodom, a svu odgovornost ponećemo mi”, istakla je premijerka.

Podrška Vučiću, koji će se javnosti obratiti u ponedeljak u 20 časova, u pregovorima stiže od koalicionog partnera. U danima kada se, kaže Ivica Dačić, odlučuje o vitalnim interesima države, stranke treba da pokažu odgovornost i jedinstvo.

“Vučić je, kao i uvek, pokazao veličinu i snagu, iskazujući čvrstu nameru da Srbija ostane privržena dijalogu, kako ne bi bila unapred osuđena i napadnuta da odbija da učestvuje u traženju političkog rešenja za kosovsku krizu, istovremeno izražavajući čvrsto opredeljenje da zaštiti naše nacionalne i državne interese”, navodi lider SPS-a i ministar spoljnih poslova.

Lider stranke slobode i pravde Dragan Đilas smatra da bi bilo neodgovorno da komentariše predlog za rešavanje kosovskog pitanja koji niko nije video. Očekuje da bude dostupan građanima, parlamentu. Ako francusko-nemački predlog, kaže, daje evropsku budućnost Srbiji, a bez “priznanja Kosova i omogućava dalju normalizaciju odnosa, onda je SSP spreman da glasa za njega”.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović smatra da je francusko-nemački predlog o KiM poslednja prilika da se posle decenija lutanja konačno stavi tačka na kosovski problem.

KiM nije tema za nadgornjavanje, niko neće donositi odluku bez građana, smatra nekadašnji šef koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju. Za Nebojšu Čovića predlogu koji je na stolu krši i Ustav i Rezoluciju 1244. Pojačane diplomatske aktivnosti međunarodnih izaslanika vidi kao nastavak pritisaka.

Čović i Milivojević: Nametanje forme umesto suštine, kulminacija pritisaka

“Samo ih forma interesuje, faktičko stanje uopšte ih ne zanima. Misle da će na taj način rešiti i izbrisati svoje brutalno nasilje iz 1999. godine kada su počinjeni kršenja međunarodnog prava, veliki zločini na našem narodu i našoj državi i otimanje jednog dela naše teritorije”, ocenjuje Čović.

Naglašava da ne može oteta teritorija, bez obzira da li su je priznali Nemci, Francuzi, Britanci, Amerikanci, da bude država.

Na istoj liniji je i nekadašnji diplomata Zoran Milivojević. To je kulminacija pritisaka, kaže, da se reši kosovsko pitanje.

“Oni nemaju interesa da ovo pitanje ostaje nerešeno gde uticaj imaju i Rusija i Kina i sve ono što ne odgovara zapadnim interesima, a da počne rešavanje globalnih odnosa u vezi sa ratom u Ukrajini”, ukazuje Milivojević.

Ocenjuje da su zapadne diplomate na sastanku sa Vučićem sa verbalnih pritisaka i mera suočili srpsku stranu i sa nekim konkretnim mogućim merama.

Milivojević kaže da te moguće pritiske vidi u ekonomskoj sferi, u zaustavljanju procesa evrointegracija i u nekoj političkoj sferi.

Pre deset dana počele su diplomatske aktivnosti o pitanju Kosova i Metohije dolaskom specijalnog savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea u Prištinu i Beograd.

O istoj temi razgovori su vođeni i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog kraljevstva Stjuartom Pičom. Krug konsultacija završen je posetom diplomatske petorke.

Comments

Pročitaj još