• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Prihvatanje predloga “velike petorke” jedini način da se izađe iz krize

Foto: Tanjug

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da je prihvatanje predloga koji su izaslanici “velike petorke” predstavili u Beogradu i Prištini “jedini način za prekidanje ciklusa kriza na terenu”.

“Ovom prilikom ističemo da bi postizanje napretka kada je reč o novom predlogu donelo značajne boljitke za obe strane. Smatram da je to jedini način da se prekine sa ciklusom kriza kojima smo svedoci u poslednje vreme i da će to značajno umanjiti rizike od novih tenzija i eskalacija. Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost da se u ovaj proces konstruktivno uključe obe strane kako bi ovaj predlog mogao da napreduje”, poručio je Borelj novinarima posle sednice Saveta ministara spoljnih poslova EU.

On je dodao da je obavestio ministre za spoljne poslove zemalja Evropske unije o rezultatima razgovora koje su izaslnici EU, Pariza, Berlina, Rima i Vašingtona vodili sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Comments

Pročitaj još