• Početna>
  • Vesti>

NATO: Ostajemo posvećeni misiji Kfora na Kosovu i Metohiji

NATO Flag (Vector)

Šefovi komiteta načelnika generalštabova NATO-a, potvrdili su danas posvećenost misiji KFOR-a na Kosovu i Metohiji i promovisanju bezbednog i stabilnog okruženja, kao i garantovanju slobode kretanja, što će koristiti svim zajednicama na Kosovu i Metohiji, saopštila je Alijansa posle sastanka.

U saopštenju se navodi da su šefovi komiteta načelnika generalštabova NATO-a o misiji KFOR-a razgovarali sa operativnim partnerima Jermenijom, Austrijom, Finskom, Irskom, Moldavijom, Švedskom, Švajcarskom i Ukrajinom.

Vrhovni komandant Savezničke komande za operacije u Evropi Kristofer Kavoli napomenuo je u obraćanju novinarima da je Alijansa nakon početka sukoba između Rusije i Ukrajine “promenila stav” i da je to omogućilo veće prisustvo NATO-a na istočnoj granici vojnog bloka.

Naveo je da će NATO nastaviti da štiti sve saveznike i da će sprovoditi planove delovanja Alijanse u miru radi doprinosa kolektivnoj odbrani.

Predsedavajući Komiteta admiral Rob Bauer izjavio je na konferenciji za novinare nakon sastanka da su učesnici razgovarali o jačanju kolektivne odbrane i o brzom i fleksibilnom planiranju akcija NATO-a i strategiji na istočnom krilu Alijanse.

On je dodao da je potvrđena podrška Ukrajini, kao i da su šefovi komiteta saglasni da će Alijansa pomagati Kijevu koliko god to bude potrebno.

Comments

Pročitaj još