Petković sa Bocan – Harčenkom o situaciji na KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom koga je upoznao sa razvojem situacije u pokrajini, posebno u svetlu nedavnih jednostranih i protivpravnih poteza Prištine, kao i ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

“Ukazujući na niz etnički motivisanih incidenata, usmerenih prema srpskom narodu, hapšenja, uzurpiranja imovine, skrnavljenje srpskih crkava i manastira, koji su svakodnevna pojava na KiM, Petković se posebno osvrnuo na napade na srpsku decu, koji su se dogodili tokom božićnih praznika” navedeno je u saopštenju.

U tom smislu, stoji dalje u saopštenju, direktor Kancelarije za KiM je istakao da je su od dolaska Aljbina Kurtija na vlast do danas zabeležena 282 etnički motivisana incidenata, ali da posebno zabrinjava činjenica da međunarodne misije na KiM, čiji je zadatak da pomognu da se uspostave uslovi za miran i normalan život i vladavina prava za sve stanovnike Kosova i Metohije, nisu pružile adekvatnu reakciju i osudu napada.

“Petković je istakao da je srpska strana do sada uvek pokazivala konstruktivnost i spremnost da sva otvorena pitanja rešava u okviru dijaloga. Beograd je ispunio sve preuzete obaveze, dok prištinska strana skoro deset godina odbija da ispuni dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i brojne druge sporazume” istaknuto je u daljem tekstu.

On je, kako se navodi na kraju, zahvalio ambasadoru Ruske Federacije na principijelnom stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Srbije, kao i poštovanju Rezolucije 1244.

Comments

Pročitaj još