• Početna>
  • Vesti>

Ambasada Nemačke u Prištini: Neformiranje ZSO otežava podršku Kosovu u SE

Foto: Getty Images

Amabasada Nemačke u Prištini upozorila je da će blokiranje formiranja Zajednice srpskih opština otežati obezbeđivanje neophodne većine glasova za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Ambasada je u odgovoru za Kohu poručila da neosnivanje Zajednice neće postati prepreka za Kosovo samo u pogledu članstva u toj organizaciji već i ozbiljne prepreke u daljem procesu pridruživanja EU.

Nemačka i partneri su u više navrata isticali da razgovori o implementaciji Zajednice srpskih opština treba da počnu sada prema relevantnom kosovsko-srpskom sporazumu iz 2013. godine, što je u potpunosti u skladu sa granicama koje je postavio Ustavni sud, navodi se u odgovoru ambasade Nemačke.

Ističe se da dalje blokiranje osnivanja Zajednice neće olakšati Kosovu da postigne neophodnu većinu za apliciranje za članstvo u Savetu Evrope, a predstavljaće ozbiljnu prepreku i u daljem procesu pridruživanja EU.

“Kada su u pitanju tehnički detalji, posebno evropski partneri mogu pružiti dosta stručnosti kada je u pitanju osmišljavanje odgovarajućih pravnih pristupa. Nemačka će rado podržati i podeliti svoja iskustva u ovoj oblasti ako to žele“, navodi se u odgovoru ambasade Nemačke za Kohu.

Iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, od zvaničnog podnošenja aplikacije 12. maja, tvrde da je neophodna većina za članstvo obezbeđena.

Pored Nemačke, na osnivanju ZSO insistirale su i Sjedinjene Američke Države. Izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upozorio je da ako se ne preduzmu akcije sa Kosova, onda će ih preduzeti međunarodna zajednica.

Comments

Pročitaj još